NIEUW: Klaar voor nog meer WOW? MEDIAFIX stelt nieuwe normen voor de digitalisering van negatieven. Meer informatie.

Pixels, dpi en resolutie -
Hoe zit dat nu?

 • Aanvraag startenAanvraag
 • Aanvullende diensten kiezenOpties
 • Bestelformulier downloadenformulier

Nu met 11% korting

11% kortingLaat nu uw analoge foto’s, dia’s of negatieven scannen en bekijk ze op de pc, televisie of tablet. U profiteert nu van onze herfstactie en ontvangt een 11% korting.

Als u aan het einde van uw vrijblijvende aanvraag de kortingscode 11P-HERFST23 vermeldt, verschijnt het actievoordeel automatisch in uw bestelformulier.

Opdat u voordien al uitstekend op de hoogte bent, leggen we u op deze pagina de belangrijkste vaktermen uit.

U wilt uw foto’s scannen en stuit daarbij steeds weer op de begrippen resolutie, pixels, dpi en megapixels? MEDIAFIX wilt u helpen en geeft u hier een overzicht van de verschillende vaktermen. Bovendien leggen we u uit welke resolutie het beste voor uw bestelling bij MEDIAFIX is!

Pixels

Pixel is een Engelse term. Het is een samensmelting van de woorden “picture” (pix) of afbeelding en “element”. In het Nederlands spreken we ook wel van beeldpunten. Pixel wordt vaak met “px” afgekort. Een digitale afbeelding (van een digitale camera, smartphone of een gedigitaliseerde oude foto) bestaat uit talrijke kleine beeldpunten of zogenaamde pixels. Elke pixel staat voor een bepaalde kleur en een digitale foto is opgebouwd uit een verzameling van pixels in verschillende kleuren in een bepaald motief.

De grootte van een pixel staat niet vast. Daarom is het bij digitale foto’s het beste dat een foto zoveel mogelijk pixels heeft. Op die manier wordt het motief of de foto des te duidelijker.

Dpi – Dots per Inch

Ook het begrip dpi komt uit het Engels en betekent “dots per inch” (=punten per duim of inch). Het legt vast hoeveel beeldpunten of pixels er in een inch (=2,54 mm) passen. Daarbij is het ook weer het beste zoveel mogelijk pixels per inch te hebben, want zo is de afbeelding het duidelijkst. Als een foto bijvoorbeeld maar 100 dpi heeft, is de kwaliteit natuurlijk veel slechter dan bij 3.000 pixels per inch.

Resolutie en megapixels

Megapixels geven de resolutie voor het scannen van digitale afbeeldingen aan. Megapixels zijn dus de maateenheid voor de resolutie. Een megapixel komt overeen met een miljoen pixels. De resolutie geeft dus weer uit hoeveel pixels een afbeelding bestaat. Als u het aantal horizontale pixels met het aantal verticale pixels vermenigvuldigt, is het resultaat het totale aantal pixels. Als de grootte van een afbeelding bijvoorbeeld wordt aangegeven met 2268 x 3402 pixels, bedraagt het totale aantal pixels ongeveer 7.715.736 pixels of 7,72 megapixels.

Als u het aantal pixels en de lengte en breedte van een dia hebt, kunt u ook de dpi-waarde berekenen. Daarvoor gebruikt u de volgende formule: aantal horizontale pixels / breedte in inch of aantal verticale pixels / hoogte in inch. Omdat de afmetingen meestal in millimeter worden aangegeven, moet u eerst het aantal millimeter delen door 2,54 om het aantal inch te weten te komen.

Bij kleinbeelddia’s van 24 mm x 36 mm komt dat bijvoorbeeld neer op de volgende berekeningen:

2268/(24/25,4)=2400,3

3402/(36/25,4)=2400,3

Bij het voorbeeld hebben we dus een resolutie van 2.400 dpi.

U merkt dat de begrippen eigenlijk logisch en begrijpelijk zijn, als ze duidelijk uitgelegd worden.

Resolutie
Hoe hoger het kwaliteitsniveau van uw gescande foto’s, hoe scherper de digitale afbeelding

Welke resolutie is de juiste?

U wilt uw dia’s, foto’s of negatieven digitaliseren en vraagt zich af welke resolutie daarvoor de juiste is? Dat hangt helemaal af van waarvoor u uw gedigitaliseerde afbeeldingen wilt gebruiken.

De juiste resolutie voor het scannen van foto’s

U wilt uw foto’s digitaliseren? Dan hangt de resolutie af van wat u met uw gedigitaliseerde afbeeldingen van plan bent. Wij raden u het volgende aan:

 • 300 dpi – fotoboeken, digitaal bekijken & archivering
  • Met 300 dpi heeft u doorgaans afbeeldingen in een heel goede kwaliteit.
  • Printen (ook lichtjes vergroot) is mogelijk.
  • Al vanaf € 0,19 / foto
Fotoscan van een konijn in 300 dpi
Resolutie 300 dpi
 • 600 dpi – voor grote plannen
  • Ideaal voor grote posters of canvassen.
  • Laat het inzoomen zonder duidelijke pixels toe.
  • Al vanaf € 0,24 / foto
Fotoscan van konijn met een resolutie van 600 dpi
Resolutie 600 dpi

Meer informatie over de resolutie in dpi voor foto’s.

De juiste resolutie voor het scannen van dia’s

U kunt ook uw dia’s digitaliseren in verschillende resoluties. Ook hier vertellen we u welke resolutie u het beste kiest. Dat heeft weer te maken met wat u met u foto’s wilt doen.

 • Budget-kwaliteit– 2.900 dpi: Met 2.900 dpi heeft deze optie al een resolutie die bij andere aanbieders als “hoog” geldt. Voor de archivering en het bekijken op pc, tablet of smartphone voldoet dit niveau absoluut. Al vanaf € 0,15 per scan.
 • Standaard Plus-kwaliteit– 4.250 dpi: Met 4.250 dpi is de resolutie van uw gedigitaliseerde dia’s meer dan gemiddeld. Afdrukken tot het A3-formaat zijn zonder probleem mogelijk. Kleine inscripties en details kunnen bij het inzoomen worden onderscheiden. Al vanaf € 0,19 per scan.
 • Premium-kwaliteit – 5.000 dpi: Nog scherpere motieven en verbeterde kleurweergave – hiermee kunnen we ook aan de eisen van professionele fotografen voldoen. Al vanaf € 0,27 / scan.
 • High-end-kwaliteit – 6.200 dpi: Met een meervoudige scans tillen we uw gedigitaliseerde dia’s naar een hoger niveau. Daarbij kunnen we het dynamische bereikt van uw dia’s goed vastleggen.  Vooral bij landschapsfoto’s of dia’s met een sterk contrast wordt het verschil duidelijk. Al vanaf € 0,35 / scan.

 

 

De juiste resolutie voor het scannen van negatieven

Fotorolletjes of negatievenKleine negatieven digitaliseren we met de resoluties 4.250, 5.000 of 6.200 dpi vanaf € 0,19 per scan. Ook hier zit het hem in de details.  Wilt u uw gedigitaliseerde negatieven sterk vergroten en printen, dan kiest u het beste een hoge resolutie. Als u uw foto’s alleen maar wilt bekijken, archiveren of lichtjes vergroten, is ook 4.250 dpi meer dan genoeg. We inverteren natuurlijk uw negatieven zodat u een positieve afbeelding ontvangt.

 

Herinneringen redden met MEDIAFIX
Goedkoop + kwalitatief

MEDIAIFX geeft laagsteprijsgarantie voor het digitaliseren van uw analoge mediaU wilt uw dia’s, foto’s of negatieven niet zelf thuis scannen, maar liever een professional raadplegen? Dan spaart u geld, tijd en stress!

Hebt u nog vragen? U kunt ons graag contacteren via info (at) mediafix.be of 03 375 25 05.

We zijn telefonisch als volgt bereikbaar:

ma – vr: 10.00 – 15.00 uur

 

Vrijblijvend aanvragen

Beknopte aanvraag

Vul een geldig telefoonnummer in, zodat wij u gratis en vrijblijvend kunnen adviseren over uw bestelling.
Aan de hand van uw gegevens genereren wij in het kader van de voorbereiding van de overeenkomst uw bestelformulier en versturen dat naar u. Zie ook onze Privacyverklaring en informatie over onze reclame. Een overeenkomst komt pas tot stand nadat u uw handtekening hebt geplaatst en uw analoge media door ons zijn ontvangen.

De volledige actievoorwaarden vindt u hier.

Uw voordelen op een rij:

 • Laagsteprijsgarantie in heel België
 • Verzekerde verzending met DHL
 • Bewezen klanttevredenheid
 • Digitalisering door de marktleider
 • MEDIAFIX winnaar n-tv-test
 • Foto’s op dvd, USB-stick of via instant download
»

Zeer deskundig en vriendelijk team. Snelle levering en goede prijzen. Ik ben erg dankbaar en beveel dit bedrijf in ieder geval bij iedereen aan.

«
Olivier Dierckx
»

Alles optimaal! Betrouwbare aanbieder. Uitvoering zoals besproken, en aan alle wensen voldaan! Kan ik alleen maar aanraden!

«
G. Rombouts
»

Ik ben blij dat er bedrijven als MEDIAFIX zijn. Ik vond het fijn om met ze samen te werken. Ik kan dat iedereen aanbevelen …

«