De bekendste producent van instant- of directklaarcamera’s en -films is Polaroid. De invloed van dit merk was zo groot dat het begrip Polaroid al snel als synoniem voor foto’s met directe ontwikkeling gold. Zo worden die foto’s ook polaroids of pola’s genoemd.
Bijzonderheden van de polaroidfoto
Een polaroidfoto is meteen na het maken klaar. De polaroidcamera belicht en ontwikkelt het opgenomen motief rechtstreeks op de beelddrager, en dat binnen een paar minuten. Tot 1973 werd gebruikgemaakt van temperatuurgevoelige lossingsfilms, die bestonden uit het positief en het negatief. Na de belichting liep de film tussen twee walsen door die de ontwikkelpasta over de hele foto verdeelden.
die bestonden uit het positief en het negatief. Na de belichting liep de film tussen twee walsen door die de ontwikkelpasta over de hele foto verdeelden.
Na de ontwikkeling, die tussen de 30 en 90 seconden duurde, werd het negatief van het positief afgetrokken. Helaas kon dit negatief in het algemeen niet worden gebruikt voor het reproduceren van het motief, dit was na een aanvullende chemische behandeling alleen maar bij enkele typen film mogelijk. In 1973 verscheen de integraalfilm, waarbij ook het negatief in de beelddrager was geïntegreerd. Deze film heeft de karakteristieke kenmerken die bij een Polaroid horen: De foto wordt uit de camera geschoven en op de witte ondergrond worden geleidelijk de contouren van het motief zichtbaar, totdat de foto uiteindelijk helemaal klaar is. Omdat het negatief zich hier in de foto bevindt, zijn de opnames altijd unieke exemplaren die niet zomaar kunnen worden gereproduceerd.
De tegenhanger van de polaroidfoto is de traditionele fotoafdruk, waarbij het belichte negatief eerst in het laboratorium moet worden ontwikkeld, voordat daarvan fotoafdrukken kunnen worden gemaakt. Dit leidt natuurlijk tot een relatief lange wachttijd voordat het voltooide motief wordt ontvangen.
De polaroidfoto en haar geschiedenis
De directklaarfoto is voor het eerst in 1943 ontwikkeld door Edwin H. Land, de oprichter van Polaroid. Deze knutselaar kwam op dit idee toen zijn driejarige dochter aan hem vroeg waarom ze de foto die haar vader van haar had gemaakt niet meteen kon zien. Het idee van de polaroidcamera was geboren. Land had vier jaar nodig voor het ontwikkelen van de camera en de films, die zijn gebaseerd op een voor zijn tijd revolutionair snelontwikkelproces. In 1947 presenteerde Land de eerste polaroidcamera aan de Optical Society of America, en in 1948 werd de eerste “Land-camera” verkocht. Bij de vroege modellen moet het negatief na de belichting nog van de beelddrager worden losgetrokken en worden verwijderd.
In 1972 volgde met het filmtype SX 70 de integratie van alle filmbestanddelen in de polaroidfoto, waarmee de integraalfilm was geboren. Dit type film was lange tijd het meest gebruikte formaat voor directklaarcamera’s van Polaroid en werd pas in 1982 afgelost door zijn opvolger, het type 600. Het tijdperk van de polaroidfoto kwam met de ontwikkeling van de digitale camera, waarop het resultaat zonder “productiekosten” voor films en ontwikkeling meteen na de opname kan worden bekeken, ten einde. Begin 2008 was Polaroid failliet en staakte daarom de productie van de lange tijd zo populaire analoge polaroidfoto’s, en een half jaar liepen ook de laatste films van de band.
En nu? De (analoge) polaroidfoto’s in het heden
Polaroid heeft vanuit zijn faillissement een doorstart gemaakt en biedt sinds 2011 met de Z-serie digitale instantcamera’s aan die digitale foto’s meteen afdrukken. Omdat de Polaroid-octrooien zijn afgelopen, worden tegenwoordig ook door andere producenten directklaarcamera’s en -films geproduceerd, bijvoorbeeld de Fuji Instax-camera.
Oude Polaroid-modellen worden onder liefhebbers tweedehands verhandeld. Echter, ook de houdbaarheidsdatum van ongebruikte integraalfilms is allang overschreden: of de ontwikkelchemie nog steeds goed werkt, is een pure gok. Fans van de analoge polaroidfoto kunnen echter opgetogen zijn, want er is weer voorraad, echter niet van Polaroid zelf: door het bedrijf Impossible worden films voor de oude Polaroid-camera’s ontwikkeld.
Herinneringen redden met MEDIAFIX
Hebt u nog oude polaroidfoto’s in de kast of in fotoalbums? Herinneringen uit de jaren 70 en 80 beginnen te vervagen, omdat ook Polaroids maar een beperkte houdbaarheid hebben. MEDIAFIX biedt scans van Polaroids aan met laagsteprijsgarantie, zodat wordt voorkomen dat uw kostbare motieven samen met de analoge materialen verloren gaan. Laat uw foto’s digitaliseren!
Vragen? Onze klantendienst is u graag van dienst en geeft desgewenst advies in een persoonlijk gesprek! Neem telefonisch contact met ons op via 03 375 25 05
Onze telefonische openingsuren:
ma - vr: 09.00 – 17.00 uurAfbeelding: Olga Popova / Shutterstock.com