Het super 8-formaat

SchmalfilmSuper 8 is een smalfilmformaat dat in 1965 door Eastman-Kodak als opvolger van het dubbel 8- of normal 8-formaat op de markt werd gebracht. Super8 had in tegenstelling tot zijn voorganger geen 16 mm-strook meer die was opgedeeld in twee 8mm-stroken, maar één 8mm-strook. Dankzij de smalle perforatiegaten had super8 een beeld van 4,01 mm x 5,36 mm, terwijl normal 8 maar een beeld van 3,28 mm x 4,37 mm had. Het gebruik van de super 8-film was makkelijker dan bij de voorgangers: de films werden geleverd als cassettes die in de camera werden geplaatst. Hierdoor hoefde de film niet meer voorzichtig te worden ingelegd en verwisseld.

Oorspronkelijk hadden Kodak, Fuji en Agfa zich de ontwikkeling van een 8mm-formaat vóór de Olympische Spelen in Tokio als gezamenlijk project ten doel gesteld. Dit product zou de naam Rapid 8 krijgen. Kodak stapte echter voortijdig uit de groep en publiceerde de resultaten die tot dan toe waren gerealiseerd als eigen ontwikkeling onder de naam Super 8. Fuji probeerde met een eigen ontwikkeling van het project onder de naam single 8 de strijd aan te gaan. Dit formaat werd echter nooit een succes.

De meeste super 8-films zijn films zonder geluid. Het was weliswaar mogelijk om met een aparte recorder geluid op te nemen, en later verschenen ook filmcassettes met geluid, maar het was erg ingewikkeld om het film- en het geluidsspoor te synchroniseren. Dubbel 8 of Normal 8, met geluid of stom – wij kunnen alle 8mm-films digitaliseren.

Grootte van de spoelen

De verschillende groottes van de spoelen van de films:

Grootte

van de spoelen

Lengte

van de film

Duur van de film bij

18 beelden per seconde

Duur van de film bij

24 beelden per seconde

74 mm 15 m 3,5 min 2,5 min
93 mm 30 m 6,5 min 6 min
127 mm 60 m 13 min 10 min
147 mm 90 m 20 min 15 min
177 mm 120 m 26 min 20 min
206 mm 180 m 40 min 30 min
248 mm 250 m 55 min 42 min

Houdbaarheid

Ook dit smalfilmformaat is maar beperkt houdbaar. Het filmmateriaal is erg kwetsbaar en reageert snel op omgevingsinvloeden. Als de Super8-films niet optimaal worden bewaard, kan de volgende schade optreden:

  • Droogte maakt de banden broos. Zij kunnen breken, waardoor uw opnames ernstig worden beschadigd.
  • Licht zorgt ervoor dat Super8-opnames vervagen. Als uw films niet donker worden bewaard, verbleken zij. Ook het licht van een projector kan bij veelvuldig gebruik voor dit effect zorgen.
  • Door stof wordt het materiaal vuil en ontstaan krassen. Als uw films onder het stof komen te zitten, komen stofdeeltjes tussen de opgerolde filmlagen terecht, waardoor tijdens het afspelen krassen ontstaan.
  • Door vocht en hoge temperaturen kan het azijnsyndroom optreden. Als uw smalfilms acetaatfilms zijn, zijn zij extra kwetsbaar. Zij kunnen worden aangetast door het azijnsyndroom, dat zich kan uitbreiden naar andere films en zo hele collecties onbruikbaar kan maken. Daarnaast kan bij een hoge vochtigheid schimmel ontstaan.

Herinneringen redden met MEDIAFIX

Om uw opnames op de lange termijn te behouden en veilig door te kunnen geven aan volgende generaties helpt maar 1 ding: Laat uw 8mm-film digitaliseren! MEDIAFIX scant uw opnames met laagsteprijsgarantie vanaf € 7,99 per rol.

Op deze manier blijft de huidige staat van uw Super8-films behouden en ontstaat bovendien extra comfort. Gedigitaliseerde Super8-films kunnen heel comfortabel worden bekeken op een televisie, computer, tablet of beamer. De omslachtige opbouw van een projector en scherm is niet meer nodig. Als uw Super8-films zijn gescand, kunt u ze ook heel eenvoudig delen met vrienden en familie! Met een paar klikken kunt u uw zus in Australië per e-mail blij maken met uw gezamenlijke jeugdherinneringen.

Vragen? De vriendelijke medewerkers van onze klantendienst geven u graag advies in een persoonlijk gesprek. Neem telefonisch contact met ons op via 03 375 25 05.

Onze telefonische openingsuren:

ma - vr: 10.00 – 15.00 uur