Vanwege Pinksteren zijn we op 20 mei niet telefonisch bereikbaar.

Hoe kan ik mijn Super8-films het best bewaren?

Super 8 lagern - So geht es nicht!
Niet het best manier om Super8-films te bewaren

Super8-filmmateriaal is erg gevoelig voor omgevingsinvloeden. Om het materiaal zo lang mogelijk te behouden, is het belangrijk dat u uw Super8-films onder zo optimaal mogelijke condities bewaart. Daarnaast is het zinvol uw films regelmatig te reinigen om ze soepel te houden en te voorkomen dat zich stof afzet. Experts op het gebied van Super8-films zijn het er niet helemaal over eens hoe Super8-films het best kunnen worden bewaard.

Maar over een paar belangrijke punten zijn alle experts het eens:

Super8-films bewaren – waar moet u op letten?

  • Temperatuur: Een ruimte met een gelijkblijvende temperatuur van minder dan 20 graden is het best geschikt voor het bewaren van Super8-filmmateriaal. Bij te hoge temperaturen wordt de film chemisch aangetast (azijnsyndroom). Om te voorkomen dat het materiaal uitzet en samentrekt, is het bovendien belangrijk dat grote temperatuurschommelingen worden voorkomen.
  • Bewaarplaats: Bewaar uw Super8-films op een droge en donkere plaats. Door directe zonnestraling vervaagt het materiaal, en door vocht kan schimmel ontstaan.
  • Het juiste blik: Super8-films moeten worden beschermd tegen stof. De meeste experts adviseren metalen blikken voor het bewaren van Super8-filmmateriaal. Omdat zij chemisch neutraal zijn, wordt het filmmateriaal niet aangetast. Metalen blikken zijn doorgaans echter duurder dan kunststofblikken. Om deze reden adviseren experts metalen blikken te gebruiken voor het bewaren van bijzonder kostbare Super8-films, en kunststofblikken voor het bewaren van de overige Super8-films.
  • De juiste positie: U kunt uw blikken met Super8-films het best liggend bewaren. Sommige experts adviseren om op de bodem van het blik een vel vloeipapier met een paar druppels “klimaatcontrole” te leggen. Deze speciale oplossing regelt de luchtvochtigheid en voorkomt dat het filmmateriaal uitdroogt. Dit papier moet dan regelmatig worden vervangen.
  • De juiste spoel: Bij het bewaren van Super8-films zijn de films vanzelfsprekend op spoelen gewikkeld. Over het beste materiaal voor deze filmspoelen lopen de meningen uiteen. Sommige experts kiezen voor metalen spoelen omdat deze steviger zijn en niet zo snel verbuigen als kunststofvarianten. Verbogen spoelen bemoeilijken het afspelen met de projector en kunnen het filmmateriaal ook beschadigen. Daar staat tegenover dat het metaal van de spoelen kan gaan roesten. Dat heeft chemische reacties met het filmmateriaal tot gevolg.

Super 8 lagern

Herinneringen redden met MEDIAFIX

Om uw Super8-films optimaal te bewaren, moet u op veel dingen letten. Dit betekent ook dat het op veel plaatsen mis kan gaan, waardoor uw Super8-films kunnen worden beschadigd of zelfs verloren kunnen gaan. En zelfs als u uw smalfilms onder optimale condities bewaart, zijn zij niet eeuwig houdbaar. Daarom laat u het best uw 8mm-film digitaliseren.

Waar wacht u dus nog op? Red uw unieke herinneringen en laat uw smalfilms digitaliseren – door MEDIAFIX met laagsteprijsgarantie!

Vragen? Onze klantenservice is u graag van dienst en geeft desgewenst advies in een persoonlijk gesprek! Neem telefonisch contact met ons op via 03 375 25 05

MEDIAIFX geeft laagsteprijsgarantie voor het digitaliseren van uw analoge mediaOnze telefonische openingstijden:

ma - vr: 10.00 – 15.00 uur