Scannen van foto’s eenvoudig gemaakt? Wij testen de fotoscanner-app van Google

In 2016 introduceerde Google de nieuwe “fotoscanner-app”. Met deze app, die beschikbaar is voor Android en iOS, kunt u  heel simpel met de camera van de smartphone uw oude foto’s digitaliseren.
Op deze manier is het in een handomdraai mogelijk om enorme fotocollecties te digitaliseren. Maar kan de fotoscanner-app echt gelijke tred houden met professionele scanners?

MEDIAFIX heeft dit voor u getest!

De test: Gebruik van de fotoscanner van Google

Om de fotoscanner te kunnen gebruiken, moet u de app vanzelfsprekend eerst in de Google Play Store of App Store op uw mobiele telefoon downloaden. De fotoscanner-app is gratis en relatief eenvoudig te gebruiken. U hoeft niet eerst in te loggen op een account, maar kunt meteen beginnen: De app opent de camera en voert de gebruiker door de verschillende stappen om een foto te scannen. Voor het beste resultaat geeft de fotoscanner-app eerst enkele tips. Zo moet de smartphone tijdens het scannen bijvoorbeeld niet schuin worden gehouden. Daarnaast wordt geadviseerd de foto op een vlakke ondergrond te scannen en de foto’s uit hoezen resp. albums te halen.

Nadat de smartphone-camera is geopend, moet u eerst volledige foto’s digitaliseren. Vervolgens geeft de app vier punten in de hoeken aan waarop u de camera moet richten. U moet uw smartphone over elk van deze punten bewegen. En dan is het al klaar: U heeft uw foto gescand. Na een paar seconden wordt uw foto in de app weergegeven. Vervolgens kunt u beslissen of u de foto wilt wissen, op uw apparaat wilt opslaan of bij Google-foto’s in de cloud wilt opslaan.

Bent u ook benieuwd hoe deze techniek werkt? Eigenlijk is het heel simpel: De software maakt verschillende opnames van de afbeelding op de foto en voegt deze vervolgens samen tot één foto. Deze techniek wordt ook gebruikt voor 360 graden-opnames. De gescande foto wordt vervolgens bewerkt om een beter resultaat te realiseren. De foto wordt bijgesneden en gericht, en eventuele lichtreflecties worden verwijderd door de pixels van de verschillende opnames met elkaar te vergelijken.

Scannen van foto’s met Google in de praktijk

  • Alleen met foto-app van Google. Handmatige nabewerking van de foto’s is alleen mogelijk met de foto-app van Google en niet direct in de fotoscanner-app. U moet de foto-app van Google dus downloaden en inloggen in een Google-account.
  • Verschillende pogingen. Met de fotoscanner-app zijn verschillende pogingen nodig om een bevredigend resultaat te bereiken. De punten bewegen vaak met de smartphone mee en blijven niet op hun plaats zitten. Hierdoor wordt de afbeelding onduidelijk of wazig.
  • Flits? Geen flits? Omdat helaas niet van tevoren duidelijk is of de foto beter met of zonder flits kan worden gescand, zijn hierdoor al minstens twee pogingen nodig.
  • Haperingen. De fotoscanner-app werkt niet helemaal vloeiend, maar hapert af en toe en loopt soms vast. Dit wordt hopelijk in de toekomst door een update verbeterd of is afhankelijk van de smartphone.
  • Slechts een gedeelte van de foto wordt gescand. De foto’s worden vaak vergroot, slechts een gedeelte van de foto wordt gescand of een gedeelte van de foto wordt weggesneden.

Fotoscanner van Google versus MEDIAFIX
Vergelijking van de kwaliteit van de scans

Google Fotoscanner 1420×2000 Pixel, 96 dpi                                                    MEDIAFIX 2054×2963 Pixel, 600 dpi
Google Fotoscanner 2000×1500 Pixel, 96 dpi                                                                 MEDIAFIX 2477×1785 Pixel, 600 dpi

Foto’s zeggen meer dan duizend woorden! U ziet de verschillen tusse het resultaat van de fotoscanner-app van Google en daarnaast hoe wij bij MEDIAFIX zuw foto’s digitaliseren. Bij een rechtstreekse vergelijking zijn de scans die zijn gemaakt met de fotoscanner van Google erg donker en onscherp, en zijn de kleuren niet intens genoeg. Details? Niet te zien. Alleen met veel moeite, de nodige knowhow en een goed fotobewerkingsprogramma kunnen deze opnames worden verbeterd. De scan van MEDIAFIX in Premium-kwaliteit overtuigt daarentegen over de hele linie: Op de zwart-witfoto zijn alle details zichtbaar, en de belichting, het contrast en de resolutie zijn voortreffelijk. Ook de eerste foto straalt met krachtige kleuren en is door de scherpte en perfecte lichtsterkte de winnaar van de test.

De kwaliteit van de scans is onder meer afhankelijk van de kwaliteit van de camera van de smartphone. Wij hebben onze test uitgevoerd met een camera op een mobiele telefoon met 20,7 megapixels (zeer goed). De met de fotoscanner-app gescande foto’s hebben slechts een resolutie van 96 dpi. MEDIAFIX daarentegen werkt met hogere resoluties: Onze scan is gemaakt met maar liefst 600 dpi. Dit verschil is niet alleen op de hele foto zichtbaar, maar ook als de foto op de pc of mobiele telefoon wordt vergroot. De kwaliteit van de scans die zijn gemaakt met de fotoscanner-app gaat bij vergroting steeds verder achteruit. Om deze reden is het problematisch om de foto’s vergroot af te drukken, op te nemen in fotoboeken of te verwerken in fotocadeaus. In ieder geval met passende kwaliteit.

Onze conclusie over de fotoscanner-app van Google

In het algemeen kan worden gesteld dat de kwaliteit van de “scans” van de fotoscanner-app voldoende is als de foto’s alleen moeten worden gearchiveerd. Als u snel een paar oude foto’s wilt scannen die alleen als papieren afdruk beschikbaar zijn, is deze app een goed alternatief voor het simpel fotograferen van de foto. Het is praktisch om terug te vallen op de fotoscanner-app omdat deze app de foto al in hoge mate bewerkt. Reflecties worden verwijderd, de foto wordt op maat gesneden en gericht, en de kleuren worden iets verbeterd. De resolutie van de foto’s is voldoende om de foto’s op een beeldscherm te bekijken, maar zodra u uw gescande foto’s voor andere doeleinden wilt gebruiken, bijvoorbeeld afdruk in groot formaat of opname in een fotoboek, bereikt de beeldkwaliteit zijn grenzen. Bovendien heeft u bij Google een paar pogingen nodig bij het scannen van foto’s om een bevredigend resultaat te bereiken. Dat kost tijd en gaat op den duur op uw zenuwen werken.

Als u dus een grote collectie foto’s met kostbare herinneringen bezit die u in de beste kwaliteit wilt overbrengen naar het digitale tijdperk, kunt u de foto’s beter professioneel laten scannen. Op die manier bespaart u tijd en moeite. Want hoe simpel het gebruik van de app ook is: uiterlijk na een half uur is de lol die u beleeft aan dit “speeltje” er wel vanaf en gaan de oude fotoalbums terug naar de zolder of kelder.

MEDIAFIX: het hoogwaardige en voordelige alternatief

Gelukkig is MEDIAFIX er: Met onze professionele scans met een hoge resolutie van maximaal 1.200 dpi kunt u uw digitale foto’s niet alleen archiveren, maar ook vergroten en (laten) afdrukken. Op die manier kunt u met uw favoriete opnames ook heel eenvoudig prachtige muurdecoraties (bijv. foto’s op canvas, posters) maken. En dat alles met topkwaliteit en laagsteprijsgarantie! In onze test komt MEDIAFIX als duidelijke winnaar uit de bus. Door de hoge resolutie worden uw oude foto’s opnieuw tot leven gewekt. Briljante kleuren, perfecte belichting en optimale contrasten.

Bespaar uzelf het gedoe van zelf scannen met een dure thuisscanner of uw smartphone. Probeer MEDIAFIX! Wij digitaliseren uw foto’s al vanaf € 0,25 per scan met 300, 600, 900 of 1.200 dpi. U wilt uw oude fotoalbum digitaliseren? Geen probleem! MEDIAFIX digitaliseert uw albums zonder ook maar 1 foto te verwijderen, en na de digitalisering krijgt u uw albums ongeschonden terug, zodat u er nog steeds veel plezier aan kunt beleven.

Papieren afdrukken zijn niet eeuwig houdbaar

Vooral fotopapier uit de jaren 80 en 90 is vaak van inferieure kwaliteit. Deze foto’s vervagen nu al. Bij oudere foto’s ontstaat bovendien kleurzweem en kan sprake zijn van mechanische defecten. Door het veelvuldig oppakken en bekijken van de kwetsbare foto’s kunnen knikken, vlekken, vingerafdrukken en scheuren ontstaan. Vanzelfsprekend lijdt de beeldkwaliteit daaronder. De negatieven van favoriete foto’s zijn vaak verloren geraakt, waardoor de afdruk de enige herinnering is aan speciale gebeurtenissen. Bijvoorbeeld uw bruiloft of de doop en de eerste stapjes van uw dochter. Deze herinneringen liggen vaak op zolder of in de kelder en worden iedere dag vager. En hoe staat het met de kleine zwart-witfoto’s uit de eerste helft van de vorige eeuw? De kinderfoto’s van uw ouders? Zij hebben niet alleen veel meer last van verouderingsverschijnselen, maar gaan ook sneller verloren. Zelfs als de foto’s onder optimale condities worden bewaard, hebben zij een maximale houdbaarheid en zullen eerder vroeg dan laat compleet verloren gaan. Waar wacht u dus op? Breng uw geliefde schatten over naar het digitale tijdperk en stel uw foto’s op deze wijze veilig voor de toekomst en toekomstige generaties!

Aan de digitalisering van uw foto’s zijn nog meer voordelen verbonden:

  • Deel uw herinneringen met familie en vrienden: Met uw foto’s op dvd, usb-stick of harde schijf is dat heel eenvoudig! Maak zoveel kopieën als u wilt voor uw dierbaren, of deel de foto’s via internet met vrienden en familie of op sociale media.
  • Archivering & beheer: Gedigitaliseerde foto’s kunnen eenvoudig worden gearchiveerd en beheerd. Met een paar klikken kunnen zij opnieuw worden gesorteerd, of worden herbenoemd of vermenigvuldigd.
  • U kunt uw creativiteit onbeperkt de vrije loop laten: Gebruik uw gedigitaliseerde opnames bijv. voor individuele cadeaus (bedrukte mokken, kalenders, wanddecoraties etc.), fotoboeken of fotoshows. Benut uw creativiteit!

Red uw herinneringen

MEDIAIFX geeft laagsteprijsgarantie voor het digitaliseren van uw analoge mediaAarzel niet langer, laat vandaag nog uw foto’s digitaliseren en bespaar tijd en moeite. Profiteer bij de digitalisering van onze laagsteprijsgarantie! MEDIAFIX digitaliseert uw oude foto’s al vanaf € 0,25 per foto met de beste kwaliteit.

Heeft u vragen? Laat u door de vriendelijke medewerkers van onze klantendienst individueel en vrijblijvend adviseren. Neem telefonisch contact met ons op via 03 375 25 05.

Onze telefonische openingsuren:

ma - vr: 10.00 – 15.00 uur