Dia’s, negatieven en foto’s bewaren: Waar moet u op letten?

Dia’s, negatieven en foto’s bewaren: We hebben ons allemaal weleens afgevraagd hoe oude fotomedia het best kunnen worden bewaard om te voorkomen dat de kwaliteit achteruitgaat.

Eerst maar even het slechte nieuws: Helaas blijft de oorspronkelijke kwaliteit van dia’s, negatieven en foto’s in de loop der tijd niet behouden, hoe optimaal u ze ook bewaart. Van kleurzweem, vervaging of fysieke schade zoals scheuren, krassen of zelfs schimmel blijft geen enkele oude afbeelding verschoond. U kunt het best uw foto’s digitaliseren om ze voor de toekomst te redden.

Foto’s bewaren

Het is niet eenvoudig om oude foto’s op de juiste manier te bewaren. Uw oude foto’s hebben twee grote vijanden: tijd en vocht. In de loop der jaren gaan uw oude foto’s vervagen en ontstaat kleurzweem. Aan deze tekenen des tijds is helaas niets te doen, en op een bepaald moment krijgt iedere foto hiermee te maken.Dias, Negative und Fotos lagern

Ook door vocht, waarvan in opslagruimtes zoals kelders vaak sprake is, worden uw oude foto’s enorm beschadigd. Eerst gaan ze golven en krijgen vlekken, en vervolgens kan zelfs schimmel ontstaan, waardoor uw oude herinneringen nagenoeg onherkenbaar kunnen worden..

Negatieven bewaren

Dias, Negative und Fotos lagernOok bij negatieven zijn tijd en vocht de twee belangrijkste factoren die invloed hebben op het bewaren daarvan. Hoe goed u uw negatieven ook bewaart, ooit gaan ook zij vervagen en ontstaat kleurzweem.

Probleem is vooral dat het oranje masker van negatieven het moeilijk maakt om de negatieven met het blote oog te bekijken. Hierdoor kunt u ook niet meteen zien of er al kleurzweem is ontstaan en of al sprake is van vervaging.

Dia’s bewaren

Dias, Negative und Fotos lagernDia’s kunnen, net als negatieven en foto’s, op veel verschillende manieren worden bewaard: De “klassieker” is in magazijnen die in boxen kunnen worden geschoven. Maar er zijn ook dia’s die los worden bewaard.

Daarnaast zijn er niet-ingeraamde dia’s die worden bewaard in stroken. Ook hier kan vocht de oude herinneringen beschadigen en zelfs onherstelbaar vernietigen. Van vervaging van kleuren en kleurzweem blijven ook dia’s helaas niet verschoond.

Bij dia’s in glazen ramen kunnen tussen de glaslagen zogenaamde Newtonringen ontstaan. Dat zijn kleurrijke interferentieringen die ontstaan door het samenkomen van golven die elkaar overlappen.

Zowel op dia’s in glazen ramen als op andere dia’s kan ook schimmel ontstaan.

Herinneringen redden met MEDIAFIX

Ons overzicht laat zien: Diverse factoren hebben grote invloed op het verouderingsproces van dia’s, negatieven en foto’s. Ook perfecte condities bij het bewaren van foto’s kunnen dit proces niet tegenhouden, daarom kunt u het best uw foto’s digitaliseren.

Waar wacht u dus nog op? Stuur ons vandaag nog een vrijblijvende aanvraag en voorkom dat uw kostbare opnames ten prooi vallen aan de tand des tijds.

Heeft u vragen? Laat u kosteloos adviseren door onze klantendienst, tel. 03 375 25 05.

MEDIAIFX geeft laagsteprijsgarantie voor het digitaliseren van uw analoge mediaOnze telefonische openingsuren:

ma - vr: 10.00 – 15.00 uur