8mm-films behoren tot het genre van de smalfilms. Er zijn verschillende smalfilms, waarvan de naam altijd verwijst naar de breedte van de gebruikte filmrol die maximaal 34 millimeter bedraagt; bij grotere breedtes betreft het de zogenaamde standaardfilm. Naast de 8mm-films behoren ook 9,5 mm-, 16 mm-, 17,5 mm- en 28,5 mm-films tot de smalfilms. Alleen al bij de 8mm-films is sprake van talrijke verschillen. Wij hebben deze voor u samengevat.
8mm-films: een overzicht
De 8mm-films, ook normal 8 of N8 genoemd, hebben verhoudingsgewijs grote perforatiegaten die zich in één rij aan de rand van de band bevinden, boven de grens tussen twee afzonderlijke beelden. De beeldvensters zijn 4,5 mm breed en 3,3 mm hoog. Dit formaat beleefde haar hoogtijdagen tussen 1932, toen het door Kodak op de markt werd gebracht, en 1965, toen het werd afgelost door de super 8-film. Hierna werd normal 8 nog slechts zelden gebruikt. Hierdoor zijn de meeste normal 8-films die er nog zijn 50 jaar of ouder.
Dubbel 8-films ontstonden uit de al gangbare 16 mm-films. Op de film bevinden zich twee in tegengestelde richting lopende beeldvensters met dezelfde afmetingen als bij een normal 8-film. Aan beide zijden bevinden zich perforatiegaten. Nadat de dubbel 8-rol aan een zijde was belicht, werd deze gedraaid, waarna de tweede rij werd belicht.
Vanaf 1965 veroverden de super 8-films van Kodak de amateurfilmmarkt en losten de N8/dubbel 8-films af. Op dezelfde filmbreedte konden dankzij kleinere perforatiegaten grotere beeldvensters worden opgenomen, waardoor beeldformaten van 5,79 x 4,01 mm mogelijk waren.
Single 8-films werden rond dezelfde tijd als super 8-films op de markt gebracht, echter door het Japanse bedrijf Fuji. De afmetingen daarvan verschillen niet merkbaar van de afmetingen van super 8-films, echter het filmmateriaal bestond uit het dunnere polyester (in plaats van acetaat), waardoor max. 50% meer filmmateriaal kon worden gebruikt. Bovendien kon de film door het ontwerp van de cassettes worden teruggespoeld, wat bij super 8-films niet mogelijk was.
Dubbel super 8-films, ook DS8 genoemd, maakten gebruik van het principe van de dubbel 8-films, hadden echter de afmetingen van het super 8-formaat. Zij kwamen eind jaren 60 op de markt, maar werden nooit echt een succes.
8mm-films laten digitaliseren – door MEDIAFIX
Laat uw 8mm-film digitaliseren en red uw unieke herinneringen. MEDIAFIX verzorgt dit voor u in verschillende kwaliteiten (afhankelijk van uw budget en gebruiksdoel heeft u de keuze uit PAL-standaard, HD en full-HD) en met laagsteprijsgarantie.
Als uw 8mm-films onder het stof zitten, kunnen wij het vuil met behulp van onze wetgate-reiniging deels verwijderen en zo voor een beter beeld zorgen. Op deze manier kunnen krassen op het filmmateriaal tijdens het digitaliseren worden verminderd.
Vragen? Onze klantenservice is u graag van dienst! Neem contact met ons op via info (at) mediafix.be of telefonisch op het nummer 03 375 25 05.
Wij zijn telefonisch als volgt bereikbaar:
ma - vr: 10.00 – 15.00 uur
Afbeelding 8mm-films: By Myself (Max Smith) (Own work) [Public domain], via Wikimedia Commons