Op Goede Vrijdag en paasmaandag zijn we niet telefonisch bereikbaar.

Waarom oude afbeeldingen scannen?

thumb-foto

In de loop der jaren ondergaan dia’s, negatieven, foto’s en films de nodige veranderingen: ze vervagen, er ontstaat kleurzweem, en in het ergste geval kan zelfs schimmel ontstaan. Zelfs als ze onder optimale condities worden bewaard, kan nauwelijks worden voorkomen dat de kwaliteit achteruitgaat.

Wat gebeurt er met de media?

Meestal beginnen de oude fotomedia eerst te vervagen. Dat kan verschillende oorzaken hebben, bijv. lichtinvloeden, kwaliteit van het materiaal of ouderdom van de media. Daarnaast veranderen de kleuren resp. ontstaat kleurzweem. Op oude dia’s ontstaat bijvoorbeeld blauwzweem, terwijl oude foto’s gelig worden. Deze verouderingsverschijnselen kunnen al na 15-20 jaar optreden.*

Verder kan op de afbeeldingen schimmel ontstaan, afhankelijk van de manier waarop ze worden bewaard. Scheuren of knikken doen de rest.

Waardoor worden deze veranderingen veroorzaakt?

De oude afbeeldingen zijn ontwikkeld met processen die door chemische reacties verschillende kleuren (rood, blauw en geel) produceren. Als deze kleuren met elkaar worden gecombineerd, kunnen alle andere kleuren in de afbeelding worden weergegeven.

Omdat de verschillende kleuren zijn ontstaan door een chemische reactie, zijn zij erg gevoelig voor licht, temperatuurschommelingen en luchtvochtigheid. Het gevolg is dat de kleuren vervagen en kleurzweem ontstaat, omdat de verschillende kleurlagen niet in hetzelfde tempo loslaten.

De redding: afbeeldingen laten scannen

Helaas zijn op de meeste oude fotomedia de kleuren al vervaagd, en is al sprake van kleurzweem of andere schade. In dit geval is het natuurlijk belangrijk dat de oude herinneringen worden gered en voor de toekomst worden behouden.

Helaas is dat in veel gevallen echter niet voldoende en is digitale nabewerking raadzaam. Alleen op die manier kan de oorspronkelijke staat van de afbeeldingen worden hersteld en krijgen zij weer glans.

MEDIAFIX is u graag behulpzaam bij het redden van uw herinneringen! Dia’s, negatieven, foto’s of films, wij scannen uw oude media en halen door reiniging en nabewerking het beste eruit!

Bilder scannen lassen für die ganze Familie!

Hoe kunt u uw oude fotomedia het best bewaren?

Archieven, bijv. in bibliotheken of musea, besteden veel aandacht aan het bewaren van hun oude fotomedia. Daarbij is vooral het volgende van belang:

  • Lichtinvloeden voorkomen!
    Hoe donkerder de media worden bewaard, des te waarschijnlijker het is dat de beeldkwaliteit kan worden verlengd. Zorg er dus voor dat uw oude herinneringen zo weinig mogelijk worden blootgesteld aan licht.
  • Bewaartemperaturen aanpassen!
    Gekoelde ruimtes zijn de beste plaats om uw oude fotomedia te bewaren, aangezien zij door hitte zwaar worden beschadigd. Op deze manier kan de kleurintensiteit een paar jaar langer worden behouden. Hoe ouder de afbeeldingen zijn, des te belangrijker het is dat zij koel worden bewaard.
  • Vocht vermijden!
    Door vocht kunnen uw media zwaar worden beschadigd. De kleuren veranderen, en daarnaast ontstaan schimmel- of vochtvlekken resp. trekken de media krom. Bewaar uw media dus nooit op een vochtige plaats, bijv. in een kelder.

Afbeeldingen laten scannen: Herinneringen redden met MEDIAFIX

Ook bij optimale bewaarcondities is helaas echter één ding zeker: Uw oude afbeeldingen zijn niet eeuwig houdbaar! De enige manier om kostbare opnames voor de toekomst en volgende generaties veilig te stellen, is digitalisering.

Waar wacht u dus op? Red uw unieke herinneringen en laat uw oude analoge media digitaliseren!

Wij digitaliseren:

Dia's
Dia’s
Foto's
Foto’s
Negatieven
Negatieven
Videobanden
Videobanden
8mm-films
8mm-films

 

 

 

 

Bij vragen is onze klantendienst u graag behulpzaam in een uitvoerig persoonlijk gesprek. Neem telefonisch contact met ons op via 03 375 25 05.

MEDIAIFX geeft laagsteprijsgarantie voor het digitaliseren van uw analoge mediaOnze telefonische openingsuren:

ma - vr: 10.00 – 15.00 uur

*Bron: “The Permanence and Care of Color Photographs: Traditional and Digital Color Prints, Color Negatives, Slides and Motion Pictures”, Wilhelm Imaging Research (1993).