De zomers worden steeds warmer, de temperaturen schieten de hoogte in en we kunnen elk jaar opnieuw een of meerdere tropische dagen en hittegolven verwachten. De grote hitte is niet enkel vervelend voor mens, dier en plant, maar ook voor uw analoge media kan ze fataal zijn.
Verschimmelde dia’s en negatieven
Bij uw dia’s en negatieven treden de eerste ouderdomsverschijnselen al na 20 jaar op. Het gaat daarbij onder andere om verkleuringen en vervagingen. Vermoedelijk zijn uw ’dia’s en negatieven van voor de eeuwwisseling, dus de kans is groot dat ook die hun oorspronkelijke scherpte en kleuren al wat hebben verloren. De hitte versterkt dat alleen maar.
Een kamertemperatuur van 7 °C en een luchtvochtigheid van 15% zijn optimale omstandigheden voor de opslag van dia’s en negatieven. U bewaart ze echter niet in de koelkast, maar waarschijnlijk in de kelder of op zolder. Vooral in de zomer is het daar aanzienlijk warmer en vochtiger. Door temperatuurschommelingen kunnen er bovendien schimmel en bacteriën op ontstaan, die de kwetsbare materialen aantasten. Zelfs de beste bewaardozen kunnen geen soelaas bieden. De enige oplossing: uw dia’s digitaliseren.
Verkleurde fotoafdrukken
Ook fotoafdrukken hebben maar een beperkte houdbaarheid. Vooral foto’s uit de jaren 80 en 90 werden gedrukt op fotopapier van matige kwaliteit uit massavervaardiging. Daarom hebben ook fotoafdrukken met vervagingen en verkleuringen te kampen. Zwart-witfoto’s krijgen eveneens met verkleuringen te maken: ze vergelen en worden lelijk.
Ook in een kader achter glas zijn uw foto’s niet voldoende beschermd. Het licht dat door het glas kan doordringen, versterkt de negatieve effecten. Bovendien kunnen uw foto’s achter glas of in plastic hoezen beginnen te “zweten” en dus vochtig worden. Naast vocht is ook de hitte een grote vijand van uw fotoafdrukken. Ook hier luidt de oplossing: uw foto’s digitaliseren.
Uitgedroogde videobanden en smalfilms
Uw videobanden zijn in hun doos en de filmspoelen in hun blik goed beschermd, denkt u? Verkeerd gedacht. Verkleuringen door het felle zonlicht hoeft u hier natuurlijk niet te vrezen, maar de warmte is ook schadelijk voor uw videobanden en filmspoelen.
De hitte tast de coating van de magneetbanden aan. Bij hoge temperaturen kunnen de banden ook uitdrogen en bij buitengewone hitte zelfs smelten. Bovendien kunnen vocht en wisselende temperaturen schimmel en bacteriën veroorzaken. Ook chemische reacties zoals het zogenaamde azijnsyndroom kunnen optreden en uw smalfilms beschadigen. We herhalen ons, maar ook hier geldt weer: smalfilms en videobanden digitaliseren.
Explosieve nitraatfilms
Nitraatfilms bestaan uit cellulosenitraat en werden vooral tussen 1895 en 1950 gebruikt als opslag voor smalfilms, negatieven en dia’s. Cellulosenitraat is uiterst gevaarlijk. Het geldt als brandbaar en is bij hitte zelfs explosief. De explosieve kracht is wel tot vier keer groter dan die van buskruit. Bovendien kan een brandende nitraatfilm niet worden geblust. De film blijft bij het blussen met water, brandbluspoeder of -schuim gewoon verder branden, zoals de onderstaande video toont.
Het is dus niet enkel spijtig dat uw media op zolder in de hitte verkommeren, maar het kan zelfs ronduit gevaarlijk zijn. Daarom is het belangrijk om nitraatfilms te identificeren.
Red uw analoge media van de hitte!
Niet te warm, niet te koud, niet te vochtig en niet te droog. Dat is kortom het beste klimaat voor het bewaren van uw analoge media. Wat musea soms al moeilijk kunnen bereiken, is voor privépersonen onmogelijk. De kelder of de zolder zijn op zich goede plaatsen om spullen op te bergen, maar dat geldt niet voor uw analoge media.
Hitte of geen hitte – uw analoge media worden er met de jaren niet mooier op. Net zoals uw herinneringen vervagen ook uw media. Hitte en vocht zijn bovendien niet de enige factoren die uw media aantasten. Hoe sneller u ze dus laat digitaliseren, hoe beter de resultaten zijn.
Profiteer van onze nazomeractie en laat uw analoge media digitaliseren. U wilt foto’s, dia’s of negatieven digitaliseren? Dan krijgt u een 11% korting. Of wilt u smalfilms of videobanden digitaliseren? Dan krijgt u een 11% korting. De actie loopt nog tot 26-09-2024.
Stuur ons vandaag nog een vrijblijvende aanvraag en bewaar uw herinneringen voor de toekomst.
Hebt u nog vragen? Onze klantendienst is u graag van dienst en geeft desgewenst advies in een persoonlijk gesprek! Neem telefonisch contact met ons op via 03 375 25 05.
Onze telefonische openingsuren:
ma - vr: 10.00 – 15.00 uur