Super8 met telescreen digitaliseren

Digitalisering van Super8-films – de test

Zelf uw 8mm-film digitaliseren – dat is een beetje wetenschap op zich. Een mogelijkheid is afspelen met een projector met gebruik van een afbuigspiegel. Hiervoor zijn een Super8-projector, een digitale camera of een digitale camcorder met statief en de genoemde afbuigspiegel, ook telescreen of videotransfer-apparaat genoemd, nodig. Het telescreen bestaat uit een matte schijf en een spiegel. Telescreen

De Super8-film wordt door de projector afgespeeld op de spiegel die de beelden op de matte schijf projecteert. Vanaf deze schijf wordt de film met de digitale camera gefilmd. Dit moet voorkomen dat het beeld wordt vervormd, wat gebeurt als de film rechtstreeks vanaf het scherm wordt gefilmd.

De camera en de projector staan elkaar bij deze methode in de weg, waardoor niet vanuit hetzelfde perspectief kan worden gefilmd. Het telescreen kan dit probleem eenvoudig oplossen. Fabrikant Hama bijvoorbeeld biedt het telescreen “Videotransfer” aan vanaf 62 euro. Deze methode met een afbuigspiegel is onder meer getest door de redactie van n-tv Ratgeber en de Duitse Stichting Warentest. Hier de resultaten.

Opbouw van het telescreen

Screenshot NTV-Test
Scène uit de n-tv-test: Tester Elli is radeloos.

In het kader van de n-tv-test gaat 8mm-film digitaliseren met behulp van het telescreen van Hama. Tester Elli komt aanvankelijk niet veel verder. “Zo, nu heb ik alles wat ik nodig heb, maar hoe moet alles nu met elkaar worden verbonden?”, vraagt zij zich af in de video. Ook de Stichting Warentest heeft commentaar op de ingewikkelde opbouw: “Projector, telescreen en camcorder moeten correct ten opzichte van elkaar worden geplaatst, zodat de film zo scherp mogelijk en beeldvullend op de matte schijf verschijnt. […] Op de camcorder moet de belichting overeenkomstig worden aangepast. Al te veel hulp biedt de handleiding van Hama daarbij niet.”

Resultaat van digitalisering met het telescreen

Szene aus dem NTV-Test: Das Bild wurde nur in Schwarz-Weiß übertragen.
Scène uit de n-tv-test: de film wordt via het telescreen in zwart-wit gedigitaliseert.

Tester Elli slaagt er zelfs met hulp van het camerateam niet in om de film goed te digitaliseren: De film wordt via het telescreen in zwart-wit in plaats van in kleur gedigitaliseerd. Deze fout kan niet worden verholpen. “Ik zou dus zeggen: project mislukt”, luidt de gefrustreerde conclusie van de telescreen-tester. De Stichting Warentest komt tot de volgende slotsom: “Het telescreen van Hama helpt vervorming van het beeld te voorkomen. Toch is het beeld in totaliteit niet beter dan wanneer het vanaf een goed scherm is gefilmd.” Bekritiseerd worden de problemen bij het instellen van de camcorder op de juiste belichting en de scherpte die minder is dan op een scherm.

Hoe kan ik mijn Super8-film met goede kwaliteit digitaliseren?

Szene aus dem NTV-Test: So werden Ihre Super 8-Filme bei MEDIAFIX digitalisiert
Scène uit de n-tv-test: Christoph Kind (hoofd ontwikkeling bij MEDIAFIX) ontwikkelt een nieuw Super 8-digitaliseringsapparaat.

Om uw Super8-film met goede kwaliteit en voor een goede prijs over te brengen naar het digitale tijdperk, is het inschakelen van een vakman de beste oplossing. Tot deze conclusie komt ook de n-tv-test. Tester Elli brengt haar films en dia’s naar MEDIAFIX.

Hier worden uw Super8-films al vanaf € 7,99 per rol gedigitaliseerd. En dat met laagsteprijsgarantie. De n-tv-tester is erg tevreden over het resultaat. Laat u ook overtuigen! Red uw herinneringen en laat uw 8mm-film digitaliseren door MEDIAFIX.

Hebt u vragen? Laat u kosteloos persoonlijk adviseren door onze klantendienst 03 375 25 05.

Onze telefonische openingsuren:

ma - vr: 10.00 – 15.00 uur