Smalfilms digitaliseren: stomme film of film met geluid?

Bij een verhuizing hebt u ze plotseling in handen gekregen: blikken met smalfilms, waarvan u allang was vergeten dat ze bestonden. Blikken met smalfilms met oude opnames van uw familie, van de eerste schooldag van uw vader, de bruiloft van uw ouders en hun droomvakantie in Thailand tot uw eigen eerste stapjes. Maar u hebt allang geen werkende projector meer en wilt uw smalfilms daarom laten digitaliseren. Hoe weet u echter of uw smalfilm een stomme film is of een film met geluid?

Super 8 digitalisieren

De opbouw van een smalfilm is niet erg ingewikkeld, met een beetje achtergrondkennis kunt u in één oogopslag zelf zien of uw smalfilm al dan niet over een geluidsspoor beschikt. Een smalfilm heeft een perforatie aan de rand van de filmband waarmee de band tijdens de projectie wordt voortbewogen. Verder natuurlijk de beeldvensters die tijdens de opname worden belicht en een bewegende film opleveren als zij na elkaar worden afgespeeld.

Ten slotte kan ook nog een geluidsspoor aanwezig zijn. Dat is een ca. 0,5 tot 0,8 millimeter brede magneetband waarop parallel aan het beeld de desbetreffende geluidsinformatie wordt opgenomen en bewaard. Het geluidsspoor is te herkennen aan de oranje-bruine kleur. Als een geluidsspoor aanwezig is, wordt onderscheid gemaakt tussen mono- of dual- resp. stereogeluid. Als zich alleen maar één roestbruin geluidsspoor aan de rand van de film bevindt, betreft het een monogeluidsspoor. Een tweede, meestal smaller geluidsspoor aan de tegenovergelegen zijde van de filmband wijst op dual-geluid of een stereogeluidsspoor. Deze geluidssporen werden bijvoorbeeld gebruikt als naast het opgenomen filmgeluid nog commentaar of muziek werd toegevoegd.

Zonder geluid: De meeste smalfilms hebben geen geluidsspoor.

U hebt op uw smalfilm geen geluidsspoor kunnen ontdekken? Dat is niet zo vreemd, omdat de meeste smalfilms voor privégebruik stomme films zijn en dus niet beschikken over een geluidsspoor. Vooral bij Normal8-films zijn geluidssporen een zeldzaamheid. Dat komt omdat Normal8-camera’s vaak mechanisch of handmatig werden gespannen. Hierdoor was doorgaans sprake van wisselende opnamesnelheden, die bij een geluidsspoor een zeurend effect konden veroorzaken. Om deze reden zijn vooral 8 mm films die zijn gemaakt voor de introductie van de elektromotor halverwege de jaren 50, films zonder geluid. Ook daarna zijn smalfilms met geluid echter nog steeds een zeldzaamheid bij privégebruik. Deze luxe permitteerden zich toen vooral professionele filmmakers, omdat voor Super8-films met geluid een speciale geluidsfilmcamera werd benodigd. Niet ieder model was automatisch in staat om geluid over te brengen op een geluidsspoor. Om die reden was vooral voor privépersonen de aanschaf van een filmcamera zonder geluid een goedkoper alternatief.

Smalfilms laten digitaliseren door MEDIAFIX

MEDIAFIX digitaliseert al uw smalfilms – Super8 of Normal8 maakt daarbij geen verschil. Met onze in eigen huis ontwikkelde techniek vindt effectieve beeldscanning van uw smalfilm plaats, bij hoge kwaliteit en voor lage prijzen.

Wij kunnen uw smalfilms al vanaf € 7,99 digitaliseren en overzetten naar een dvd.

Daarbij kunt u kiezen uit verschillende beeldkwaliteiten, het geluidsspoor al dan niet laten digitaliseren, sterk vervuilde smalfilms voor het digitaliseren laten onderwerpen aan WETGATE-reiniging en uw dvd laten voorzien van een professioneel menu. Wij digitaliseren echter alleen stomme films, op dit moment wordt een eventueel aanwezig geluidsspoor nog niet meegenomen.

MEDIAIFX geeft laagsteprijsgarantie voor het digitaliseren van uw analoge mediaHebt u nog vragen? Aarzel niet en laat u door de vriendelijke medewerkers van onze klantenservice individueel en vrijblijvend adviseren. Stuur ons een e-mail via info (at) mediafix.be of bel ons op 03 375 25 05.

Onze telefonische openingsuren:

ma - vr: 10.00 – 15.00 uur