Op naar de toekomst: Laat uw 8 mm-films digitaliseren

Ergens liggen ze nog, de filmrollen van vroeger. Vroeger, toen de speciale momenten van het leven nog werden vastgelegd op 8mm-films. “Vroeger” is lang geleden, aangezien de smalfilms door de opkomst van de camcorders in de jaren 80 langzaam maar zeker uit de particuliere huishoudens werden verdrongen. Wat over is gebleven zijn vergeten rollen op zolder waarvoor allang geen afspeelapparaat meer beschikbaar is, en die langzaam maar zeker ten prooi vallen aan de tand des tijds.

En hoe zit het met al die waardevolle familie-opnames uit vervlogen tijden, van vorige generaties? Zijn die nu voor altijd verloren? Nee. MEDIAFIX heeft zich toegelegd op het redden van uw herinneringen en kan uw 8mm-film digitaliseren!

8 mm Filme digitalisieren

8mm-films laten digitaliseren: dit zijn de formaten

8mm-films behoren tot het genre van de smalfilms. Dat zijn alle films met een bandbreedte van minder dan 35 millimeter. Er zijn veel verschillende versies van de 8mm-film. Weet u welk formaat uw 8mm-films hebben? Wij hebben voor u een klein overzicht gemaakt:

De 8mm-films, ook Normal8 of N8 genoemd, hebben verhoudingsgewijs grote perforatiegaten die zich in één rij aan de rand van de band bevinden, boven de grens tussen twee afzonderlijke beelden. De beeldvensters zijn 4,5 mm breed en 3,3 mm hoog. Dit formaat beleefde haar hoogtijdagen tussen 1932, toen het door Kodak op de markt werd gebracht, en 1965, toen het werd afgelost door de Super8-film. Hierna werd Normal8 nog slechts zelden gebruikt. Hierdoor zijn de meeste Normal8-films die er nog zijn 50 jaar of ouder.

Dubbel8-films ontstonden uit de al gangbare 16 mm-films. Op de film bevinden zich twee in tegengestelde richting lopende beeldvensters met dezelfde afmetingen als bij een Normal8-film. Aan beide zijden bevinden zich perforatiegaten. Nadat de dubbel8-rol aan een zijde was belicht, werd deze gedraaid, waarna de tweede rij werd belicht.

Vanaf 1965 veroverden de Super8-films van Kodak de amateurfilmmarkt en losten de N8/dubbel8-films af. Op dezelfde filmbreedte konden dankzij kleinere perforatiegaten grotere beeldvensters worden opgenomen, waardoor beeldformaten van 5,79 x 4,01 mm mogelijk waren.

Single8-films werden rond dezelfde tijd als Super8-films op de markt gebracht, echter door het Japanse bedrijf Fuji. De afmetingen daarvan verschillen niet merkbaar van de afmetingen van Super8-films, echter het filmmateriaal bestond uit het dunnere polyester (in plaats van acetaat), waardoor max. 50% meer filmmateriaal kon worden gebruikt. Bovendien kon de film door het ontwerp van de cassettes worden teruggespoeld, wat bij Super8-films niet mogelijk was.

Dubbelsuper8-films, ook DS8 genoemd, maakten gebruik van het principe van de dubbel8-films, hadden echter de afmetingen van het Super8-formaat. Zij kwamen eind jaren 60 op de markt, maar werden nooit echt een succes.
1024px-8mm_and_super8_and_double8

Laat nu uw 8mm-films digitaliseren: Het tijdperk van de smalfilm is voorbij

Wat was begonnen in 1932, eindigde medio jaren 80 met de komst van de VHS-camcorders en de daaropvolgende ontwikkeling van de digitale film. Veel fabrikanten van 8mm-films, camera’s en projectors hebben de productie sindsdien sterk verminderd of zelfs helemaal stopgezet. Slechts weinig mensen bezitten nog een (werkende) 8 mm-projector, en tweedehands afspeelapparaten gelden vaak als verzamelobject waarvoor diep in de portemonnee moet worden getast.

Veel 8mm-films zijn tussen de 50 en 80 jaar oud, wat veel opnames ook duidelijk is aan te zien. Warmte, droogte, vocht, stof en het zogenaamde azijnsyndroom  tasten het filmmateriaal aan en kunnen het zelfs helemaal vernietigen. De op dit kwetsbare materiaal bewaarde herinneringen kunt u redden door uw 8mm-films te laten digitaliseren. Daarmee zijn uw opnames met een grote emotionele waarde niet meer gebonden aan de levensduur van het materiaal en hebben ze toekomst in het digitale tijdperk.

8mm-film laten digitaliseren: Dit zijn uw voordelen

Het digitaliseren van uw op smalfilm bewaarde herinneringen heeft voor u meer voordelen dan u in eerste instantie misschien zou denken:

  • Door digitalisering zijn uw dierbare herinneringen uit vervlogen tijden niet meer gebonden aan de levensduur van het kwetsbare filmmateriaal en hebben ze toekomst in het digitale tijdperk. Na voltooiing van de digitalisering kunt u snel en goedkoop veiligheidskopieën maken van uw smalfilms en deze op verschillende plaatsen opslaan.
  • U bent niet meer aangewezen op een 8 mm-projector, maar kunt uw gedigitaliseerde 8mm-films op uw televisie, beamer of tablet bekijken, gezellig samen met familie en vrienden.
  • Het bestand met uw smalfilm kunt u binnen een paar seconden naar uw dierbaren sturen en zo ook met hen delen als zij zich op een andere plek bevinden. Geef uw bestanden per e-mail, via de cloud of op een usb-stick of harde schijf door aan anderen. Deel uw opnames op sociale media zoals Facebook en laat al uw vrienden ervan genieten. Alle opties staan ​​voor u open.

8 mm Filme digitalisieren lassen

Herinneringen redden met MEDIAFIX

Wacht niet langer en laat uw 8mm-film digitaliseren! Omdat de kwaliteit van uw opnames iedere dag achteruitgaat, is het belangrijk dat u vandaag nog actie onderneemt om uw 8mm-films te redden.

MEDIAFIX zorgt voor een professionele digitalisering van uw herinneringen en biedt verschillende kwaliteitsniveaus en extra opties aan voor het digitaliseren van uw 8mm-films. Zo kunt u bijvoorbeeld uw Super8-films in HD-kwaliteit laten overzetten en eerst nog met behulp van wetgate-reiniging stof en krassen zoveel mogelijk laten verwijderen, voor een helder beeld zonder storende zwarte vlekken of strepen.

Dankzij onze in eigen huis ontwikkelde machines kan MEDIAFIX altijd de laagste prijs aanbieden. Laat uw 8mm-films vandaag nog digitaliseren en geef ze een nieuw leven. Aantasting van de kwaliteit door opslag, vocht of warmte is niet meer mogelijk, en een omslachtige en dure projector is ook niet meer nodig.

MEDIAIFX geeft laagsteprijsgarantie voor het digitaliseren van uw analoge mediaHeeft u nog vragen? Onze klantendienst is u graag van dienst met een individueel advies. Neem telefonisch contact met ons op via 03 375 25 05.

Onze telefonische openingsuren:
ma - vr: 10.00 – 15.00 uur

Afbeelding 8mm-films: By Myself (Max Smith) (Own work) [Public domain], via Wikimedia Commons