Wie zich bezighoudt met digitale fotografie respectievelijk digitale fotobewerking, krijgt vroeg of laat te maken met interpolatie.
Vooral bij het foto’s digitaliseren worden vaak resoluties beloofd die worden bereikt door middel van interpolatie. Maar wat betekent interpolatie eigenlijk?
Letterlijk vertaald betekent interpolatie zoiets als ’tussenrekenen’. In de digitale fotografie heeft interpolatie betrekking op de pixels en de kleurdiepte van een foto. In principe vindt in iedere beeldverwerkingsketen interpolatie plaats. Van de opname met de camera via de weergave op het beeldscherm tot de verwerking bij het afdrukken worden de puntdichtheid en de kleur iedere keer een beetje veranderd. Dat gebeurt vooral als de verschillende apparaten werken met verschillende kleurruimtes.
Als een opname wordt geïnterpoleerd, bijv. bij het foto’s digitaliseren, wordt de aanwezige afdruk op papier gescand en wordt de foto met een bepaalde beeldkwaliteit omgezet in een digitaal fotobestand.
In dit verband wordt onderscheid gemaakt tussen de optische resolutie – dus de opname en omzetting van de beeldinformatie door de feitelijke capaciteiten van de scanner – en de geïnterpoleerde resolutie, die meestal veel hogere waarden oplevert. Bij interpolatie worden deze ‘echte’ pixels (groen) gekopieerd en uit elkaar getrokken, waarna de ontstane tussenruimtes worden gevuld met de kopieën (lichtgroen):
Waarom interpolatie niet leidt tot een betere beeldkwaliteit
Veel fabrikanten van fotoscanners proberen klanten te lokken met hoge resoluties door interpolatie, waarbij deze waarden vaak bijzonder goede fotoresultaten suggereren. Veel mensen denken dat veel pixels ook veel details betekenen. Dat is bij interpolatie echter niet het geval. Het fotobestand krijgt door interpolatie weliswaar een hogere resolutie, maar de kwaliteit van de afbeeldingen verandert hierdoor niet. Het is bijvoorbeeld NIET zo dat interpolatie ervoor zorgt dat een foto bij vergroting of inzoomen ineens details prijsgeeft die eerder vanwege de geringe afmetingen van de afdruk niet zichtbaar waren.
WANT: Details die niet in het kader van de optische resolutie worden geregistreerd, worden ook bij interpolatie niet zichtbaar. Bovendien leidt interpolatie vaak zelfs tot verslechtering van de beeldkwaliteit, omdat de extrapolatie van de pixels een verlies aan scherpte tot gevolg heeft. Eerder nog duidelijk aanwezige lijnen en randen worden nu mogelijk vaag weergegeven.
Waarom wordt bij het scannen van foto’s geïnterpoleerd?
Interpolatie bij het scannen van foto’s wordt in vakkringen gezien als pure reclamestunt. De hoge resoluties wekken, zoals gezegd, bij leken de verwachting dat zij fotoscans zullen ontvangen waarop veel details zichtbaar zijn. Fabrikanten gebruiken deze impliciete boodschap om reclame te maken voor hun apparaten. Dat de gebruiker hier uiteindelijk niets aan heeft en hierdoor bovendien grote fotobestanden ontvangt die onnodig veel ruimte in beslag nemen, weten de meeste kopers niet. In feite is interpolatie bij het scannen van foto’s dus een pure verkoopstrategie die gebruikmaakt van de technische onwetendheid van de klant.
MEDIAFIX scant foto’s zonder interpolatie
Omdat de scanprofessionals van MEDIAFIX grote waarde hechten aan een goede beeldkwaliteit, maken wij bij het digitaliseren van uw foto’s geen gebruik van interpolatie. Dat kunnen wij doen omdat MEDIAFIX geen gewone scanners gebruikt, maar werkt met in eigen huis ontwikkelde systemen die geen interpolatie nodig hebben. U ontvangt uw fotobestanden in hun optische resolutie van 300, 600, 900 of 1.200 dpi, geheel volgens uw wensen.
Waar wacht u dus nog op? Laat uw foto’s digitaliseren en red uw unieke herinneringen door ze te laten digitaliseren – bij MEDIAFIX met de hoogste kwaliteit en laagsteprijsgarantie!
Heeft u nog vragen? Aarzel niet en laat u door de vriendelijke medewerkers van onze klantendienst individueel en vrijblijvend adviseren. Neem telefonisch contact met ons op via 03 375 25 05
Onze telefonische openingsuren:
ma - vr: 10.00 – 15.00 uur