MEDIAFIX is jarig en u krijgt de cadeaus! Lees meer >

Hoe werkt een scanner?

De werking van een scanner

Met een scanner kunt u onder andere uw documenten en foto’s digitaliseren, maar wat doet een scanner eigenlijk? Een scanner registreert de analoge data van een fysiek object met behulp van sensoren en zet deze data met een analoog-digitaalomzetter om in digitale data.

Het principe is simpel: Een afbeelding, bijvoorbeeld een foto, wordt belicht met een belichtingseenheid. Het gereflecteerde licht wordt doorgegeven aan een opto-elektronische lijnsensor. Dat werkt via een staaflens waarin het licht wordt gebundeld en strooilicht wordt geëlimineerd. Vervolgens worden deze analoge lichtsignalen door lichtgevoelige fotodiodes omgezet in analoge spanning, die op zijn beurt door de analoog-digitaalomzetter pixel voor pixel wordt omgezet in een digitale waarde.

Hoe stelt de scanner eigenlijk de verschillende kleuren vast? – Scannen met kleurfilters

Om de verschillende kleuren vast te stellen, kan de scanner onder meer werken met kleurfilters. Door de voorschakeling van kleurfilters kunnen de basiskleuren (rood, groen en blauw) afzonderlijk worden afgetast. Vaak wordt dit procedé ondersteund door een softwarematige, aanvullende kleurmenging. Door deze filtermethode is voor iedere basiskleur een eigen scandoorloop nodig. Er zijn echter ook methodes waarbij maar één scandoorloop nodig is. Bijvoorbeeld bij de volgende twee methodes.

Scannen met gekleurde lichtbronnen of een witte lichtbron

De scanner kan met verschillende lichtbronnen werken. Als uw scanner werkt met een witte lichtbron wordt uw foto volgens de prismamethode belicht met wit licht. Dit betekent dat het gereflecteerde licht door een prisma wordt geleid. Daar worden de kleurcomponenten gesplitst. Vervolgens worden de kleurcomponenten geregistreerd door naast elkaar gelegen optische sensoren. Voor deze scan is maar één scandoorloop nodig.

Als de scanner werkt met gekleurde en schakelbare lichtbronnen is eveneens maar één scandoorloop nodig. Voor de scheiding van de kleuren zorgen de lichtbronnen namelijk zelf. Tijdens een meting meten de sensoren alleen het licht van een bepaalde golflengte. Het licht wordt vaak geproduceerd door goedkope lichtdiodes.

Tegenwoordig worden echter ook vaak Bayer-sensoren toegepast. Bij deze en ook bij andere kleurensensoren is ieder sensorelement voorzien van een vast kleurfilter, waarbij de kleurfilters in een bepaalde volgorde zijn aangebracht. In dit geval is eveneens maar één scandoorloop nodig.

Toch kunnen scanners zeer verschillend zijn

We hebben nu het basisprincipe van scanners verklaard. Maar ook bij scanners is sprake van subtiele verschillen. Welke verschillende typen er zijn, kunt u de komende weken lezen.

Herinneringen redden met MEDIAFIX

Waarom geeft u uw kostbare herinneringen niet in handen van professionals en laat deze door MEDIAFIX digitaliseren? Hierdoor bespaart u tijd, moeite en geld! Bij ons met laagsteprijsgarantie.

Start nu een vrijblijvende online-aanvraag.

Hebt u vragen? De vriendelijke medewerkers van onze klantendienst geven u graag advies in een persoonlijk gesprek! Neem telefonisch contact met ons op via 03 375 25 05.

Onze telefonische openingsuren:

ma - vr: 10.00 – 15.00 uur