Foto's zelf digitaliseren
of laten scannen?

 • Aanvraag startenAanvraag
 • Aanvullende diensten kiezenOpties
 • Bestelformulier downloadenformulier

Nu met 11% korting voor uw fotoscans

11% kortingKunt u het best uw foto’s zelf digitaliseren of laten digitaliseren?

Bij MEDIAFIX profiteert u nu van onze zomerkorting en u krijgt een 11% korting voor uw gedigitaliseerde foto’s.

Als u aan het einde van uw vrijblijvende aanvraag de actiecode 11P-ZOMER24 vermeldt, verschijnt het actievoordeel automatisch op uw bestelformulier.

 

JA! Nu herinneringen redden!

Afbeeldingen digitaliseren: laten digitaliseren of zelf scannen?

Bij het opruimen bent u ze – weer eens – tegengekomen: uw oude dia’s, negatieven en foto’s. De laatste keer hebt u deze herinneringen gewoon weer opgeborgen in de kast. U weet echter dat dit op de lange termijn geen oplossing is. Daarom wilt u uw opnames scannen. Maar wat is beter: De afbeeldingen zelf digitaliseren of laten digitaliseren?

Inhoudsopgave

Hoe kan ik afbeeldingen zelf scannen?

Welke resolutie heb ik nodig bij het scannen van afbeeldingen?

Welk bestandsformaat heb ik nodig bij het scannen van afbeeldingen?

Hoe kan ik afbeeldingen na het scannen bewerken?

Is het verstandiger om afbeeldingen te laten digitaliseren of zelf te scannen?

Waar kan ik afbeeldingen laten scannen?

 

Hoe kan ik afbeeldingen zelf scannen?

De CanoScan 9000F MII scant foto's, dia's en negatievenReinig uw foto’s, dia’s en negatieven voordat u ze gaat digitaliseren. Verwijder stof met een zachte kwast of persluchtspray. Digitaliseer de afbeeldingen met een foto- of diascanner. Zo nodig kunt u de scans aansluitend bewerken met een fotobewerkingsprogramma.

Verwijder de afbeeldingen die niet hoeven te worden gedigitaliseerd. Dat kunnen bijvoorbeeld bewogen of te donkere opnames zijn of opnames die u gewoon niet mooi vindt.

Wat voor scanner heb ik nodig om foto’s, dia’s of negatieven zelf te digitaliseren?

Voor dia’s en negatieven hebt u een scanner nodig. De meeste diascanners kunnen ook negatieven scannen. Als u zowel dia’s als negatieven bezit, kunt u het best op zoek gaan naar een combiapparaat. Kies echter niet voor een goedkoop apparaat. Tijdens onze diascannertest is gebleken dat goedkope scanners ook een goedkope beeldkwaliteit leveren. Ze hebben vaak maar een lage basisresolutie en interpoleren dan de scans, om met hogere resoluties te kunnen adverteren.

Afbeeldingen zelf scannen: De kosten

Voor de reiniging hebt u een zachte kwast en persluchtspuit nodig. Bij de omgang met dia’s en negatieven kunt u het best katoenen handschoenen dragen om vingerafdrukken te voorkomen. De kosten liggen tussen € 10,00 en € 15,00.

Voor foto’s kunt u het best een flatscanner gebruiken. De meeste documentscanners kunnen ook foto’s scannen. Maar daar zijn ze eigenlijk niet voor bedoeld. Daarom kunt u beter kiezen voor een model dat is gespecialiseerd in het digitaliseren van foto’s.

Voor goede beeldresultaten kunt u het best in een hoogwaardige diascanner investeren. Daartoe behoren bijvoorbeeld de Reflecta DigitDia 6000 voor ca. € 1.300,00 en de EPSON Perfection V850 voor ca. € 790,00. Beide apparaten worden geleverd met professionele scansoftware. Deze software kan stof en krassen achteraf van de gescande afbeelding verwijderen en zorgt voor natuurlijke kleuren, een goede scherpte, een hoge optische resolutie en opslag als TIFF-bestand. Op deze manier zorgen hoogwaardige scanners ervoor dat een goede nabewerking mogelijk is.

De DigitDia6000 scant alleen dia’s, maar heeft als pluspunt dat hele magazijnen tegelijk kunnen worden gescand. Als u dia’s, negatieven en foto’s zelf wilt scannen, is de EPSON V850 een goede keuze. Deze scanner scant kleinbeeld-, middenformaat- en grootformaat-afbeeldingen.

Voor het opslaan van de gescande afbeeldingen hebt u een harde schijf nodig. De kosten daarvan zijn afhankelijk van de omvang van uw collectie, het bestandsformaat en de gekozen resolutie. Normaal gesproken is een externe harde schijf met een opslagruimte van 500 MB echter voldoende. Deze is verkrijgbaar voor ca. € 40,00.

Kostenoverzicht afbeeldingen zelf scannen

Scanner € 790,00 – € 1.300,00
Reinigingsmateriaal € 10,00 – € 15,00
harde schijf € 40,00
Totaal € 840,00 – € 1.350,00

Afbeeldingen zelf scannen kost tijd en geduld

Voor een hoge beeldkwaliteit zijn meestal lange scantijden nodig. En omdat u uw dia’s, negatieven of foto’s uiteindelijk maar 1 keer digitaliseert, verwacht u natuurlijk eersteklas kwaliteit. U wilt namelijk nog lang genieten van de gedigitaliseerde afbeeldingen en foto’s en deze doorgeven aan uw kinderen en kleinkinderen.

Tijdens onze testen is gebleken dat het maken van een hoogwaardige scan (van dia’s, negatieven of foto’s) bijna altijd een paar minuten duurt. Zo heeft de DigitDia 6000 bijvoorbeeld ca. 7 minuten nodig voor een scan met 5.000 dpi, en de EPSON Perfection ca. 4,20 minuten voor een scan met 4800 dpi.

Tijdsfactoren die een rol spelen bij het zelf scannen van afbeeldingen

 • Afbeeldingen sorteren (meestal hoeven niet alle afbeeldingen te worden gescand)
 • Afbeeldingen op de scanner plaatsen en na het scannen weer verwijderen
 • Opbouw en inrichting van de scanner en de software
 • Feitelijke scantijd
 • Fotobestanden een andere naam geven
 • Foto’s bewerken

Bij een grote collectie met bijvoorbeeld honderden negatieven of duizenden dia’s bent u geen uren, maar zelfs weken of maanden bezig om al uw afbeeldingen te scannen.

Welke resolutie heb ik nodig bij het scannen van afbeeldingen?

De resolutie is afhankelijk van het beeldmateriaal en het gebruiksdoel van de scans. Dia’s en negatieven moeten met minimaal 1.400 dpi worden gescand. Foto’s met minimaal 300 dpi. De reden: Een dia is aanzienlijk kleiner dan bijvoorbeeld een standaardfoto. Daarom is voor dia’s en negatieven een hogere resolutie nodig dan voor foto’s om ze digitaal in dezelfde grootte weer te geven.

Afbeeldingen digitaliseren: Overzicht van resoluties

Gebruik Foto’s Kleinbeelddia’s Kleinbeeldnegatieven
HD-beeldscherm (pc/televisie) 300 dpi min. 1.400 dpi min. 1.400 dpi
Afdruk tot A4 600 dpi min. 1.750 dpi min. 1.750 dpi
Afdruk A3+ 600 dpi min. 2.500 dpi min. 2.500 dpi
Fine Art Print 600 dpi min. 3.000 dpi min. 3.000 dpi
Archivering 600 dpi Maximale optische resolutie Maximale optische resolutie

Welk bestandsformaat heb ik nodig bij het scannen van afbeeldingen?

Het gangbaarste bestandsformaat voor afbeeldingen is JPG (of JPEG). Dit formaat bieden alle scanners aan. Om de scans professioneel te kunnen bewerken, moeten de gedigitaliseerde foto’s worden opgeslagen als TIFF-bestand. Dit formaat bevat aanzienlijk meer beeldinformatie, neemt echter ook meer opslagruimte in beslag. Let op! Controleer vóór aankoop van de scanner of deze ook TIFF-documenten kan maken.

Hoe kan ik afbeeldingen na het scannen bewerken?

Na het digitaliseren moeten sommige foto’s nog worden bewerkt. Voor rudimentaire bewerkingen zoals het bijsnijden van foto’s kan ook Paint worden gebruikt. U kunt echter ook een fotobewerkingsprogramma downloaden. Het bekendste programma dat te koop is, is Photoshop. Dit programma biedt ontelbare mogelijkheden, maar is voor leken tamelijk ingewikkeld. Gratis fotobewerkingssoftware zoals Gimp biedt eveneens veel functies aan. U kunt de beeldwaarden verbeteren of foto’s rechtzetten, de mogelijkheden zijn ook hier talrijk. Iets simpeler, maar ook beperkter in de mogelijkheden is de freeware Photoscape.

Is het verstandiger om afbeeldingen te laten digitaliseren of zelf te scannen?

Deze beslissing moet u zelf nemen. Het zelf scannen van afbeeldingen kost veel moeite en leidt tot hoge kosten. U hoeft uw opnames in dit geval echter niet uit handen te geven. Als u uw afbeeldingen door een gespecialiseerd bedrijf laat digitaliseren, hoeft u zich niet te verdiepen in de techniek en bespaart u veel kostbare tijd. Bij MEDIAFIX kunt u een aanvraag doen en vervolgens uw media samen met het ondertekende bestelformulier toesturen. Wij doen de rest. Zodra de bestelling klaar is, sturen we uw media per post naar u toe. Desgewenst kunt u uw afbeeldingen ook persoonlijk afgeven in een van onze 9 afgiftepunten in België en daar ook weer ophalen.

Zelf scannen Laten scannen door MEDIAFIX
Te investeren tijd hoog laag
Kosten hoog vanaf € 0,19 per dia
Moeite hoog laag
Technische kennis ? hoog

Waar kan ik afbeeldingen laten scannen?

MEDIAFIX geeft laagsteprijsgarantie voor het digitaliseren van uw analoge mediaU kunt uw foto’s, dia’s en negatieven door MEDIAFIX laten scannen. Door onze in eigen huis ontwikkelde scantechnologieën digitaliseren we foto’s, negatieven en dia’s met een hoge resolutie binnen de kortste tijd. Van deze tijdsbesparing profiteren ook onze klanten. Zij krijgen onze laagsteprijsgarantie.

 

Stapeltje dia's om te digitaliserenDia’s digitaliseren vanaf € 0,19 per dia tot 6.200 dpi

Negatieven digitaliseren vanaf € 0,25 per negatief tot 6.200 dpi

Foto’s digitaliseren vanaf € 0,25 per foto tot 1.200 dpi

 

Meer dan 209 miljoen gedigitaliseerde herinneringen en meer dan 1.500 positieve reviews bij Google en op ausgezeichnet.org zijn het bewijs van onze service. Tienduizenden tevreden klanten zijn het bewijs. Sluit u ook aan en laat uw opnames scannen.

Hebt u vragen? De vriendelijke medewerkers van onze klantenservice geven u graag advies in een persoonlijk gesprek! Neem telefonisch contact met ons op via 03 375 25 05.

Onze telefonische openingstijden:

ma - vr: 10.00 – 15.00 uur

 

Nu vrijblijvend aanvragen

Nu aanvragen

Vul uw telefoonnummer in voor eventueel gratis en vrijblijvend telefonisch advies en verdere vragen tijdens het bestelproces.
Aan de hand van uw gegevens genereren wij in het kader van de voorbereiding van de overeenkomst uw bestelformulier en versturen dat naar u. Zie ook onze Privacyverklaring en informatie over onze reclame. Een overeenkomst komt pas tot stand nadat u uw handtekening hebt geplaatst en uw analoge media door ons zijn ontvangen.

De volledige actievoorwaarden vindt u hier.

Uw voordelen op een rij

 • Laagsteprijsgarantie in heel [land]
 • Verzekerde verzending met DHL
 • Bewezen klanttevredenheid
 • Digitalisering door de marktleider
 • Persoonlijk advies: telefonisch of per e-mail
 • Opslag op dvd, USB-stick of instant download
»

Zeer deskundig en vriendelijk team. Snelle levering en goede prijzen. Ik ben erg dankbaar en beveel dit bedrijf in ieder geval bij iedereen aan.

«
Olivier Dierckx
»

Alles optimaal! Betrouwbare aanbieder. Uitvoering zoals besproken, en aan alle wensen voldaan! Kan ik alleen maar aanraden!

«
G. Rombouts
»

Ik ben blij dat er bedrijven als MEDIAFIX zijn. Ik vond het fijn om met ze samen te werken. Ik kan dat iedereen aanbevelen …

«