Diascanner getest: De Rollei DiaFilm Scanner DF-S 190 SE

In kasten, op zolder of in de kelder, ergens liggen zij opgestapeld, die oude dia’s uit lang vervlogen tijden. U wilt die dia’s digitaliseren, maar hebt hiervoor een scanner nodig die analoge beeldmedia zoals dia’s kan scannen. Eén blik op shoppingplatforms zoals Amazon is voldoende om te zien: Diascanners zijn er in overvloed, van goedkope budgetproducten tot premium-scanners met een prijs van vier cijfers. Maar welke diascanner is voor u de juiste? MEDIAFIX test scanners voor u! Dit keer nemen we de Rollei DiaFilm Scanner DF-S 100 SE onder de loep!

Technische gegevens van de Rollei DiaFilm Scanner DF-S 100 SE

 • Scanmedia: Dia’s en negatieven (kleinbeeld)
 • Resolutie: 2400 dpi | 3600 (geïnterpoleerd)
 • Megapixels: 9
 • Type scanner: Transparantiescanner, 3 leds
 • Display: Ja | 6,1 cm TFT-kleurenmonitor
 • Toebehoren: Usb- en AV-kabel, adapter, 3 dia- en negatiefsledes, stekker, reinigingsborstel
 • Opslaglocatie: Sd-kaart (niet inbegrepen bij de levering)
 • Opslagformaten te kiezen? Nee
 • Prijs: 139,99 € (adviesprijs)

De Rollei DiaFilm Scanner DF-S 190 SE getest: Installatie en bediening

Het grote voordeel van de Rollei DiaFilm Scanner DF-S 190 SE is dat deze ook zonder pc-aansluiting kan worden gebruikt. U kunt dus zonder kabel uw dia’s of negatieven digitaliseren. Extra installaties zijn dus niet nodig. Met of zonder pc: U heeft voor het scannen een sd- of mmc-kaart nodig waarop de gescande dia’s worden opgeslagen. Deze kaart is niet bij de levering inbegrepen, maar moet u extra aanschaffen. De diascanner wordt eenvoudig aangesloten op de stroomvoorziening. De dichtstbijzijnde contactdoos moet zich echter in de buurt bevinden, omdat de usb-kabel (waarop ook de adapter wordt aangesloten) maar 110 cm lang is.

Na inschakeling van de Rollei DF-S 190 SE kiest u in het menu het te scannen medium, aangezien de DF-S 190 SE zowel dia’s als negatieven kan scannen. U brengt deze aan in de meegeleverde slede voor negatiefstroken of dia’s: In de ene slede kunnen vier losse dia’s worden geplaatst, terwijl de tweede slede dankzij een magazijn geschikt is voor een stapel van maximaal 20 ingeraamde dia’s, afhankelijk van de dikte van de gebruikte ramen. Daarmee kunt u natuurlijk in korte tijd relatief veel dia’s scannen, maar het magazijn kan bij het inschuiven van de dia’s in het apparaat beklemd raken, waardoor u verschillende aanlopen nodig heeft. Nadat de afbeelding op het display is verschenen, kunt u deze nog roteren en desgewenst de helderheid en/of kleur aanpassen. Alleen al het scannen en de opslag nemen bijna 8 seconden per dia of negatief in beslag. Fabrikant Rollei belooft dat u met de DF-S 190 SE in een minuut maximaal 20 dia’s zelf kunt scannen, mits u natuurlijk met de standaardinstellingen werkt. Rekenkundig duurt het scannen van 20 dia’s echter al meer dan tweeënhalve minuut.

De Rollei DF-S 190 SE getest: De scanresultaten

Zowel de diascans als de scans van negatieven zijn in het kader van onze scannertest uitgevoerd met de standaardinstellingen van de Rollei DF-S 190 SE. Daarbij zijn de scans opgeslagen met de afmetingen 3696*2464 pixels resp. 9 megapixels.

Scans van dia’s: De kleurintensiteit van de gescande fotobestanden lijkt op die van de originelen. De DF-S 190 SE neigt bij gelige en groenige tinten echter naar kleurzweem. De lichte gedeelten van het beeld zijn “uitgevreten”, en details worden niet goed meegenomen. Dat komt waarschijnlijk door de automatische beeldcorrectie, die de beeldwaarden overschrijft. Dit kan alleen worden voorkomen door de beeldwaarden bij het scannen rechtstreeks via de DS-F 190 aan te sturen. Op het kleine beeldscherm zijn de resultaten echter maar beperkt te controleren. Daarom is nabewerking op de pc noodzakelijk, vooral als de gescande dia’s niet alleen moeten worden gearchiveerd. Als wordt ingezoomd in bovenstaande afbeelding blijkt het volgende: Door de lage aftastsnelheid tijdens het scannen laat de scherpte van de foto’s te wensen over.

Ter vergelijking ziet u in de afbeelding hieronder een voorbeeld hoe we dia’s digitaliseren in Premium-kwaliteit, dus met zuivere, niet-geïnterpoleerde 4500 dpi. Daarbij zijn de dia’s niet voorbehandeld en is de diascan evenmin achteraf bewerkt, de afbeelding is puur het resultaat van de scan. De kleuren en helderheidswaarden worden natuurgetrouw weergegeven, en u kunt ook kleine details goed zien, in de foto inzoomen en de foto probleemloos vergroten. Houd er rekening mee dat de scan voor weergave op onze website aanzienlijk moest worden verkleind.

Scans van negatieven: Als negatiefscanner scant de Rollei DF-S 190 SE de negatieven en keert ze meteen om, zodat u een positief fotobestand ontvangt. Dat is in ieder geval de bedoeling. Het is echter onduidelijk hoe de kleuren er ooit uit hebben gezien, de scanresultaten zijn erg donker, hebben veel kleurzweem en zijn wazig. Zelfs als u uw negatieven alleen wilt archiveren, is deze kwaliteit niet voldoende. Alleen met veel inspanningen, een goed fotobewerkingsprogramma en technische kennis kunt u hier nog bruikbare foto’s van maken.

Op onderstaande afbeelding is het resultaat te zien van hoe we bij MEDIAFIX negatieven digitaliseren met Premium-inversie via ruwe data van de negatieven. Het verschil is meteen te zien! De kleuren zijn goed behouden gebleven, de foto is duidelijk en scherp, en ook de helderheid is goed. U kunt probleemloos inzoomen in de foto en deze vergroten. Wij hebben het negatief en de scan niet voor- of nabewerkt. Houd er rekening mee dat wij het opslagformaat (TIF) moesten omzetten in JPEG en de resolutie flink moesten verlagen om de foto in dit artikel te kunnen weergeven. De originele scans op basis van de ruwe data hebben een resolutie van 5202 x 3465 pixels.

Negatieven en dia’s zijn kwetsbare materialen die snel stof aantrekken. Dat is ook op de scans te zien: als dia’s en negatieven niet eerst worden gereinigd, worden de stofdeeltjes ook gedigitaliseerd. Dit resulteert dan in zwarte of witte vlekken op de afbeelding. Zij kunnen worden beperkt als het negatief vlak voor het scannen wordt gereinigd met een zachte katoenen doek of perslucht. Als u zelf negatieven scant, is het raadzaam om ze eerst te reinigen, anders moeten de vlekken na het scannen (voor zover mogelijk) op de pc worden bewerkt. MEDIAFIX biedt reiniging aan als aanvullende dienst die door u kan worden besteld.

Sterke en zwakke punten van de Rollei DiaFilm Scanner DF-S 190 SE

Voordelen:

 • Lage prijs
 • Snelle installatie
 • Snel scannen
 • Verwerking van stapels van maximaal 20 dia’s
 • Geen pc nodig

Nadelen:

 • Geen intern geheugen of rechtstreekse opslag op pc
 • Sd-kaart moet extra worden aangeschaft
 • Korte stroomkabel
 • Magazijnslede voor dia’s raakt snel beklemd
 • Scannen kost veel tijd bij groot aantal media
 • Opslagformaat is vastgelegd
 • Fotobestanden zijn automatisch geïnterpoleerd
 • Kwaliteit van de foto’s wisselt, soms veel kleurzweem

De Rollei DF-S 190 SE getest: Is de aanschaf de moeite waard?

Met een prijs van 139,99 € behoort deze dia- en negatiefscanner tot de goedkopere scanners. Maar dat merk je dan ook aan de Rollei DiaFilm Scanner DF-S 190 SE: Voor een constante en zuivere fotokwaliteit kan deze scanner helaas niet zorgen. Terwijl de kwaliteit van de diascans nog voldoende is voor archivering, is de kwaliteit van de scans van negatieven absoluut onvoldoende. Om deze reden moet u extra tijd inplannen voor het bewerken van de foto’s op de pc, en daarnaast kost het ook veel tijd om al uw dia’s en negatieven handmatig te scannen en eerst te reinigen om stofvlekken te voorkomen. De beloofde scansnelheid van maximaal 20 dia’s per minuut is alleen al dankzij de scantijd van 8 seconden niet eens bij benadering haalbaar. Als de kwaliteit van de gescande dia’s en negatieven voor u niet zo belangrijk is en u ook vele uren wilt investeren in het digitaliseren van uw bestand, is de Rollei DF-S 190 SE zeker een voordelige keuze. Anders moet u op zoek naar een beter alternatief.

Dia’s laten scannen: MEDIAFIX is het voordelige en hoogwaardige alternatief

Voorkom frustratie vanwege slechte beeldkwaliteit en bespaar tijd en moeite! Laat MEDIAFIX uw foto’s, dia’s en negatieven digitaliseren, terwijl u thuis ontspannen geniet van uw kostbare vrije tijd. Het beste: MEDIAFIX geeft laagsteprijsgarantie, zodat u altijd het voordeligste aanbod ontvangt.

Heeft u nog vragen? Aarzel niet en laat u door de vriendelijke medewerkers van onze klantendienst individueel en vrijblijvend adviseren. Neem telefonisch contact met ons op via 03 375 25 05.

Onze telefonische openingsuren:

ma - vr: 10.00 – 15.00 uur