Op Goede Vrijdag en paasmaandag zijn we niet telefonisch bereikbaar.

Nitraatfilms: onverwacht gevaar op zolder

Aan het begin van de 20e eeuw bestonden bijna alle dia’s, smalfilms en negatieven uit nitraatfilm. Nadat het in de vorige eeuw tot meerdere bioscoopbranden kwam, is het gevaar van het dragermateriaal nu gekend. Het onheil ligt echter mogelijk nog op de loer op uw zolder.

Wat is een nitraatfilm? Waarom is die zo gevaarlijk?

Nitraatfilms zijn filmdragers die bestaan uit cellulosenitraat. De chemische verbinding die ontstaat bij de productie van de nitraatfilms wordt als explosief geclassificeerd. Brandende nitraatfilm kan niet worden geblust omdat de film zelf voldoende zuurstof bevat om te blijven branden. Blussen met water, bluspoeder of blusschuim helpt niet.

Tussen 1895 en 1950 werden alle 35mm-films op nitraatfilms gemaakt, hoewel het hoge brandgevaar toen al bekend was. Vanaf de jaren 50 werd de nitrofilm vervangen door de zogenaamde veiligheidsfilm.

Bluspoging van een nitraatfilm

Waarom brandende nitraatfilms zo gevaarlijk zijn, toont de volgende video:

YouTube

Mit dem Laden des Videos akzeptieren Sie die Datenschutzerklärung von YouTube.
Mehr erfahren

Video laden

Bron: Youtube.com 

Nitraatfilms horen niet thuis op zolder

De stoffen in de nitraatfilm zijn zeer licht ontvlambaar en branden ook zonder zuurstof verder. Vooral op zolders of in garages wordt het nu in de zomer bij het sterke Nitraatfilms - Groot gevaar in het huis!zonlicht snel erg heet. Als uw films zich in goed gesloten dozen bevinden, kan de ontsteking zelfs tot een gevaarlijke ontploffing leiden!

Wat betekent dat voor u? Let op voor nitraatfilms! Bekijk uw oude media, zoek specifiek naar nitraatfilms en neem liever het zekere voor het onzekere. Controleer uw media met onze checklist.

Het afbraakproces van nitraatfilms

Analoge media gaan niet eeuwig mee, maar de houdbaarheid van nitraatfilms is bijzonder beperkt en hun afbraakproces is uiterst gevaarlijk. Nitraatfilms vergaan in meerdere stadia. Bij het proces komen zure gassen met een doordringende geur vrij, die uiterst giftig en niet alleen schadelijk voor u zijn, maar ook alle foto’s, dia’s of video’s in de buurt kunnen beschadigen. Aangetaste nitraatfilms ontvlammen al bij 38 graden. Op zolders hoopt de hitte zich op en kan warme lucht niet ontsnappen, dus het komt snel tot hoge temperaturen.

Zo herkent u nitraatfilms: verval in meerdere stappen:

  1. De nitraatfilm geeft zure stoffen af en valt op door doordringende gassen.
  2. Het zilverbeeld vervaagt, de emulsie kleurt bruinachtig en begint te kleven.
  3. De emulsie wordt week en krijgt blaasjes. Een sterke geur is merkbaar.
  4. De nitraatfilm kleeft volledig aan elkaar.
  5. De drager valt uiteen in een bruin poeder met een bijtende geur.

Ingewikkelde detectiemethode voor nitraatfilms

Maar hoe kunt u er zeker van zijn dat uw analoge media inderdaad nitraatfilms zijn? Het is mogelijk om met enige voorkennis de films visueel of akoestisch van elkaar te onderscheiden. Nitraatfilms zijn, zoals hierboven beschreven, visueel te herkennen aan het feit dat ze met de jaren en door ontbinding vaak een gele of bruine kleur krijgen.

Bovendien krimpt het materiaal van nitraatfilms zeer onregelmatig, zodat de films vaak golvend zijn. Ook akoestisch kunnen nitraatfilms worden geïdentificeerd: als u de films aan een hoek ombuigt en laat terugschieten, klinkt er een bijna metaalachtig geluid.

U kunt echter het beste een deskundige raadplegen om te bepalen of uw media nitraatfilms zijn!

De redding: laat uw media digitaliseren bij MEDIAFIX

Het slechte nieuws is dat het niet uitmaakt hoe u uw analoge films opslaat, na verloop van tijd zullen ze aftakelen. De kleuren worden bleker of veranderen totdat de motieven op een gegeven moment onherroepelijk worden verwoest. Daarom is de tijdige digitalisering van oude analoge media zo belangrijk. Laat daarom uw smalfilms digitaliseren of uw dia’s digitaliseren. De digitale beelden kunnen niet verder aftakelen en kunnen op vele manieren worden gearchiveerd en gebruikt.

Waar wacht u nog op? Red unieke herinneringen – bij MEDIAFIX met de beste kwaliteit en met laagsteprijsgarantie!

Hebt u nog vragen? Bel gewoon naar . Onze vriendelijke klantendienst staat u graag te woord. U kunt ons als volgt bereiken:

ma - vr: 10.00 – 15.00 uur.

Bronnen: 

  • Fachinformationen des Bundesarchives (https://www.bundesarchiv.de/NL/Content/Artikel/Ueber-uns/Aus-unser-Werk/nitrocellulosefilm.html)
  • Das Lexikon der Filmbegriffe (https://filmlexikon.uni-kiel.de/doku.php/k:kinobrande-5204)