Beeldmedia laten digitaliseren
of zelf scannen?

 • Aanvraag sturenAanvraag
 • aanvullende diensten kiezenOpties
 • bestelformulier verwerkenformulier

Nu met gratis usb-stick voor uw fotoscans

Gratis usb-stick Zögern Sie nicht länger, sondern lassen Sie jetzt Ihre analogen Dias, Fotos und Negative digitalisieren, bevor es dafür zu spät ist. Aktuell profitieren Sie dabei von unserer hitteactie und erhalten den Gratis-USB-Stick zur Speicherung Ihrer digitalisierten Bilder.

Als u aan het einde van uw vrijblijvende aanvraag de tegoedboncode USB-HITTE2022 vermeldt, verschijnt het actievoordeel automatisch in uw bestelformulier.

 

JA! Nu herinneringen redden!

Afbeeldingen digitaliseren: laten digitaliseren of zelf scannen?

Bij het opruimen bent u ze – weer eens – tegengekomen: uw oude dia’s, negatieven en foto’s. De laatste keer heeft u deze herinneringen gewoon weer opgeborgen in de kast. U weet echter dat dit op de lange termijn geen oplossing is. Daarom wilt u uw opnames scannen. Maar wat is beter: De afbeeldingen zelf digitaliseren of laten digitaliseren?

Inhoudsopgave

Hoe kan ik afbeeldingen zelf scannen?

Welke resolutie heb ik nodig bij het scannen van afbeeldingen?

Welk bestandsformaat heb ik nodig bij het scannen van afbeeldingen?

Hoe kan ik afbeeldingen na het scannen bewerken?

Is het verstandiger om afbeeldingen te laten digitaliseren of zelf te scannen?

Waar kan ik afbeeldingen laten scannen?

 

Hoe kan ik afbeeldingen zelf scannen?

Der CanoScan 9000F MII scannt Fotos, Dias und NegativeReinig uw foto’s, dia’s en negatieven voordat u ze gaat digitaliseren. Verwijder stof met een zachte kwast of persluchtspray. Digitaliseer de afbeeldingen met een foto- of diascanner. Zo nodig kunt u de scans aansluitend bewerken met een fotobewerkingsprogramma.

Verwijder de afbeeldingen die niet hoeven te worden gedigitaliseerd. Dat kunnen bijvoorbeeld bewogen of te donkere opnames zijn of opnames die u gewoon niet mooi vindt.

Wat voor scanner heb ik nodig om foto’s, dia’s of negatieven zelf te digitaliseren?

Voor dia’s en negatieven heeft u een filmscanner nodig. De meeste diascanners kunnen ook negatieven scannen. Als u zowel dia’s als negatieven bezit, kunt u het best op zoek gaan naar een combiapparaat. Kies echter niet voor een goedkoop apparaat. Tijdens onze diascannertest is gebleken dat goedkope scanners ook een goedkope beeldkwaliteit leveren. Zij hebben vaak slechts een lage basisresolutie en interpoleren dan de scans, om met hogere resoluties te kunnen adverteren. Een voorbeeld van een dergelijk apparaat is te zien in de testvideo:

YouTube

Mit dem Laden des Videos akzeptieren Sie die Datenschutzerklärung von YouTube.
Mehr erfahren

Video laden

Afbeeldingen zelf scannen: De kosten

Voor de reiniging heeft u een zachte kwast en persluchtspray nodig. Bij de omgang met dia’s en negatieven kunt u het best katoenen handschoenen dragen om vingerafdrukken te voorkomen. De kosten liggen tussen 10,00 € en 15,00 €.

Voor foto’s kunt u het best een flatscanner gebruiken. De meeste documentscanners kunnen ook foto’s scannen. Maar daar zijn zij eigenlijk niet voor bedoeld. Daarom kunt u beter kiezen voor een model dat is gespecialiseerd in het digitaliseren van foto’s.

Voor goede beeldresultaten kunt u het best in een hoogwaardige diascanner investeren. Daartoe behoren bijvoorbeeld de Reflecta DigitDia 6000 voor ca. 1.300,00 € en de EPSON Perfection V850 voor ca. 790,00 €. Beide apparaten worden geleverd met professionele scansoftware. Deze software kan stof en krassen achteraf van de gescande afbeelding verwijderen en zorgt voor natuurlijke kleuren, een goede scherpte, een hoge optische resolutie en opslag als TIFF-bestand. Op deze manier zorgen hoogwaardige scanners ervoor dat een goede nabewerking mogelijk is.

De DigitDia6000 scant alleen dia’s, maar heeft als pluspunt dat hele magazijnen tegelijk kunnen worden gescand. Als u dia’s, negatieven en foto’s zelf wilt scannen, is de EPSON V850 een goede keuze. Deze scanner scant kleinbeeld-, middenformaat- en grootformaat-afbeeldingen.

Voor het opslaan van de gescande afbeeldingen heeft u een harde schijf nodig. De kosten daarvan zijn afhankelijk van de omvang van uw collectie, het bestandsformaat en de gekozen resolutie. Normaal gesproken is een externe harde schijf met een capaciteit van 500 MB echter voldoende. Deze is verkrijgbaar voor ca. 40,00 €.

Kostenoverzicht afbeeldingen zelf scannen

Scanner 790,00 – 1.300,00 €
Reinigingsmateriaal 10,00 – 15,00 €
harde schijf 40,00 €
Totaal 840,00 – 1.350,00 €

Afbeeldingen zelf scannen kost tijd en geduld

Voor een hoge beeldkwaliteit zijn meestal lange scantijden nodig. En omdat u uw dia’s, negatieven of foto’s uiteindelijk maar 1 keer digitaliseert, verwacht u natuurlijk eersteklas kwaliteit. U wilt immers nog lang genieten van de gedigitaliseerde afbeeldingen en foto’s en deze doorgeven aan uw kinderen en kleinkinderen.

Tijdens onze testen is gebleken dat het maken van een hoogwaardige scan (van dia’s, negatieven of foto’s) bijna altijd een paar minuten duurt. Zo heeft de DigitDia 6000 bijvoorbeeld ca. 7 minuten nodig voor een scan met 5.000 ppi, en de EPSON Perfection ca. 4,20 minuten voor een scan met 4800 ppi.

Tijdsfactoren die een rol spelen bij het zelf scannen van afbeeldingen

 • Afbeeldingen sorteren (meestal hoeven niet alle afbeeldingen te worden gescand)
 • Afbeeldingen op de scanner plaatsen en na het scannen weer verwijderen
 • Opbouw en inrichting van de scanner en de software
 • Feitelijke scantijd
 • Fotobestanden een andere naam geven
 • Foto’s bewerken

Bij een grote collectie met bijvoorbeeld honderden negatieven of duizenden dia’s bent u geen uren, maar zelfs weken of maanden bezig om al uw afbeeldingen te scannen.

Welke resolutie heb ik nodig bij het scannen van afbeeldingen?

De resolutie is afhankelijk van het beeldmateriaal en het gebruiksdoel van de scans. Dia’s en negatieven moeten met minimaal 1.400 ppi worden gescand. Foto’s met minimaal 300 ppi. De reden: Een dia is aanzienlijk kleiner dan bijvoorbeeld een standaardfoto. Daarom is voor dia’s en negatieven een hogere resolutie nodig dan voor foto’s om ze digitaal in dezelfde grootte weer te geven.

Afbeeldingen digitaliseren: Overzicht van resoluties

Gebruik Foto’s Kleinbeelddia’s Kleinbeeldnegatieven
HD-beeldscherm (pc/televisie) 300 ppi min. 1.400 ppi min. 1.400 ppi
Afdruk tot A4 600 ppi min. 1.750 ppi min. 1.750 ppi
Afdruk A3+ 600 ppi min. 2.500 ppi min. 2.500 ppi
Fine Art Print 600 ppi min. 3.000 ppi min. 3.000 ppi
Archivering 600 ppi Maximale optische resolutie Maximale optische resolutie

Welk bestandsformaat heb ik nodig bij het scannen van afbeeldingen?

Het meest gangbare bestandsformaat voor afbeeldingen is JPG (of JPEG). Dit formaat bieden alle scanners aan. Om de scans professioneel te kunnen bewerken, moeten de gedigitaliseerde foto’s worden opgeslagen als TIFF-bestand. Dit formaat bevat aanzienlijk meer beeldinformatie, neemt echter ook meer opslagruimte in beslag. Let op! Controleer vóór aankoop van de scanner of deze ook TIFF-documenten kan genereren.

Hoe kan ik afbeeldingen na het scannen bewerken?

Na het digitaliseren moeten sommige foto’s nog worden bewerkt. Voor rudimentaire bewerkingen zoals het bijsnijden van foto’s kan ook Paint worden gebruikt. U kunt echter ook een fotobewerkingsprogramma downloaden. Het bekendste programma dat te koop is, is Photoshop. Dit programma biedt ontelbare mogelijkheden, maar is voor leken tamelijk ingewikkeld. Gratis fotobewerkingssoftware zoals Gimp biedt eveneens veel functies aan. U kunt de beeldwaarden optimaliseren of foto’s rechtzetten, de mogelijkheden zijn ook hier talrijk. Iets simpeler, maar ook beperkter in de mogelijkheden is de freeware Photoscape.

Is het verstandiger om afbeeldingen te laten digitaliseren of zelf te scannen?

Deze beslissing moet u zelf nemen. Het zelf scannen van afbeeldingen kost veel moeite en leidt tot hoge kosten. U hoeft uw opnames in dit geval echter niet uit handen te geven. Als u uw afbeeldingen door een gespecialiseerd bedrijf laat digitaliseren, hoeft u zich niet te verdiepen in de techniek en bespaart u veel kostbare tijd. Bij MEDIAFIX kunt u een aanvraag doen en vervolgens uw media samen met het ondertekende bestelformulier toesturen. Wij doen de rest. Zodra de bestelling gereed is, sturen wij deze per post naar u toe. Desgewenst kunt u uw afbeeldingen ook persoonlijk afgeven in een van onze talrijke afgiftepunten in heel Duitsland en daar ook weer ophalen.

Zelf scannen Laten scannen door MEDIAFIX
Te investeren tijd hoog laag
Kosten hoog Vanaf € 0,15 per dia
Moeite hoog laag
Technische kennis ? hoog

Waar kan ik afbeeldingen laten scannen?

MEDIAFIX gibt Bester-Preis-Garantie
U kunt uw foto’s, dia’s en negatieven door MEDIAFIX laten scannen.
Met behulp van onze in eigen huis ontwikkelde scantechnologieën digitaliseren wij foto’s, negatieven en dia’s met een hoge resolutie binnen de kortste tijd. Van deze tijdsbesparing profiteren ook onze klanten. Zij krijgen onze beste prijsgarantie.

 

dias-scannenDia’s digitaliseren vanaf € 0,15 per dia tot 4.500 ppi

Negatieven digitaliseren vanaf € 0,19 per negatief tot 4.500 ppi

Foto’s digitaliseren vanaf € 0,19 per foto tot 600 ppi

 

Meer dan 161 miljoen gedigitaliseerde herinneringen en meer dan 1.500 positieve reviews bij Google en op ausgezeichnet.org zijn het bewijs van onze service. Tienduizenden tevreden klanten zijn het bewijs. Sluit u ook aan en laat uw opnames scannen.

Heeft u vragen? De vriendelijke medewerkers van onze klantenservice geven u graag advies in een persoonlijk gesprek! Neem telefonisch contact met ons op via 03 375 25 05.

Onze telefonische openingstijden:

ma.-do. 9-18 uur
vr. 9-17 uur

Beknopte aanvraag

Vul een geldig telefoonnummer in, zodat wij u gratis en vrijblijvend kunnen adviseren over uw bestelling.
Aan de hand van uw gegevens genereren wij in het kader van de voorbereiding van de overeenkomst uw bestelformulier en versturen dat naar u. Zie ook onze Privacyverklaring en informatie mbt onze reclame. Een overeenkomst komt pas tot stand nadat u uw handtekening heeft geplaatst en uw analoge media door ons zijn ontvangen.

De volledige actievoorwaarden vindt u hier.

Uw voordelen op een rij

 • beste prijsgarantie in heel België*
 • Verzekerde verzending met DHL
 • Gebleken klantentevredenheid
 • Digitalisering door de marktleider
 • MEDIAFIX winnaar n-tv-test
 • Persoonlijk advies: telefonisch of per e-mail
 • Opslag op dvd, usb-stick of instant download
Mediafix is de marktleider voor de digitalisering van analoge media.
»

Alles optimaal! Betrouwbare aanbieder. Uitvoering zoals besproken, en aan alle wensen voldaan! Kan ik alleen maar aanraden!

«
G. Ramme
»

Ik ben blij dat er bedrijven als MEDIAFIX zijn. Ik vond het fijn om met ze samen te werken. Ik kan dat iedereen aanbevelen …

«
Helene Naumow
»

Zeer deskundig en vriendelijk team. Snelle levering en goede prijzen. Ik ben erg dankbaar en beveel dit bedrijf in ieder geval bij iedereen aan.

«